W.S. B44 MK 3

Larkspur Station Radio (B44 MK III) B44 MK.3 is een VHF AM man portable transceiver die werd gebruikt voor de communicatie binnen een " light Anti-Aircraft regiment".

De WS B44 MK III. Drie kristal gestuurde kanalen in het bereik van 60 - 95 MHz. Output ca. 3 Watt en een bereik van max. 15 mijlen.

Het apparaat werd op een driepoot geschroefd en gevoed met een stel accu's, de voedingsspanning bedraagt 12 V DC. Er moeten in Nederland immense aantallen van dit toestel zijn geweest, zie onderstaande advertentie uit Radio Electronica juni 1966:

Het gewicht van zo'n set ongeveer 10kg, dan heb je er toch gauw een kleine tweeduizend bij elkaar.

Vooraanzicht, de maten van de luidspreker zijn groot, dat moest ook wel om boven het lawaai van het afweergeschut uit te kunnen komen.

Het type-plaatje. ZA38757 met serienummer : D4308

Links boven, de aan/uit-schakelaar van de luidspreker, dan een  (vergane) rubber drukknop om te controleren of er wat uit de zender komt. Daarnaast een voltmeter, droogpatroon en de antenneaansluiting voor een staafantenne. Dan midden, links, De kanaalschakelaar voor de zender, de aan/uitschakelaar met ontvangststand en zend en ontvangst-stand. Dan de keuzeschakelaar voor de ontvanger. De zend- en ontvangstfrequentie kunnen dus volkomen verschillend zijn. Rechts nog een aansluiting voor een antennekabel. De onderste rij, links de volumeregelaar, hoewel hier een lamp en een zekering gemonteerd zijn, horen er eigenlijk twee Engelse zekeringhouders in te zitten, een voor de reservezekering. Rechts daarvan de 12 V. aansluiting, de hoofdtelefoonplug en de microfoonplug.

Blokschema van de set.

Ontvanger-blokschema.

De onderkant van de kast.

De bevestiging voor de driepoot.

Nee, dit is geen vertekening door de lens van de camera, maar het ziet er echt zo uit. De emmerachtige vorm van de kast. De bodem is met een kurklaag bekleed.

Bovenaanzicht met geheel links de voeding, dan het zender-gedeelte met rechts daarvan de ontvanger.

De buizen-opstelling.

De te gebruiken buistypenen hun functies.

Links de afstemcondensator voor de zender en rechts voor de ontvanger.

De voorinstelbare kanaalschakelaars met drie standen.

De bovenzijde van achteren gezien.

De rechter zijkant, het blok links bevat de antenne aansluiting.

Op deze foto de frequenties voor ontvangen en zenden.

Linkerkant met voedings-unit.

Op deze afbeelding is de luidspreker beter te zien.

Natuurlijk bezit de set ook een onderkant.

Hier zijn de ontvanger- en zenderkristallen.

De aansluitingen van de transceiver.

Voor de reparateurs en gebruikers: User Servicing Instructions