Wireless Set WS-19 MK III

De WS-19, een MK III, maar dan van Engelse afkomst. Dit is meestal te herkennen aan de witte meterschaal.

Deze gele T staat voor "Tropicalized" of wel, geschikt gemaakt voor gebruik in de tropen, waar de werkomstandigheden nogal zwaar zijn voor dit soort apparaten. Hoge temperaturen, hoge relatieve luchtvochtigheid, allerlei beestjes en schimmels. Deze sets zijn dan meestal ook uitgerust met betere componenten en de trafo's zijn vaak helemaal in een soort teerachtige laag ingepakt. Ook de afdichtingen zijn wat beter uitgevoerd dan bij de standaard-sets.

Vooraanzicht van de zend-ontvanger. Links de twee twaalfpolige sockets voor voeding en controlsets. Bij dit exemplaar is de B-set nog aanwezig. Bij sommige apparaten is de B-set er uit gesloopt en lijkt het of een amateur dat heeft gedaan om ruimte te creeren voor een voedinkje oid. Dat is echter meestal niet het geval, er zijn hele series geweest waar de set niet werd ingebouwd omdat men ingezien had dat het nut van de B-set te verwaarlozen was. De kasten en fronten waren echter al gemaakt, zodat er een paar blindplaatjes aan de voorkant opgezet werden. Weg was de B-set.

Het apparaat vanaf rechts gezien. De platen boven op de kast waren voor de montage van de vele accessoires van de "jeep onder de radiosets". Over de verdere eigenschappen van de set zal ik kort zijn, aangezien er op internet zo veel over de set geschreven is en ik dat niet nog eens herhaal. Hier geldt meer, hoe ziet het er allemaal uit, ook in detail. Vandaar hier wat fotomateriaal.

De bovenkant van de kast had nog wel even een poetsdoekje kunnen gebruiken.

De meter met de witte achtergrond.

In het midden de drie schakelaars om de A-set, B-set en Intercomversterker aan of uit te zetten. Verder links de mode-schakelaar en rechts de volumeregelaar. Het typeplaatje laat zien dat het een product is van de Engelse E.K. Cole fabriek, dat waren die mensen die ook T1154's maakten.

De twee knoppen om het geheel af te stemmen, links de afstemming van de tank-kring en rechts de instelling van zend- en ontvangstfrequentie.

Het kastje eraf en een blik op de componenten aan de bovenzijde. Links de afstem-C met een gedeelte van de ontvanger, midden hoofdzakelijk zender met sturing, clipper en eindtrap en rechts de B-set en de Intercom-versterker.

Hier de B-set onder het dekseltje en twee 6V6-en voor de modulatie van de zenders en de voor de Intercomversterker.

De B-set zonder deksel, dit exemplaar werkt niet meer op 235 MHz, maar waarschijnlijk op 144 MHz. De mede-amateurs zijn te betreuren op de 2 meter-band. Bij ontvangst geeft de set bijna net zoveel signaal af als bij zenden. Superregenatieve ontvanger, zeer gevoelig maar zonder HF-voorversterker zeer storend.

De deksel van de B-set met alle buistypen en posities.

De afstemcondensator met wat buizen voor oa. de HF-trap, mixer en MF-versterker. Ook zijn er twee MF-trafo's te zien.

Het zendergedeelte, de 807 wordt met een armpje op zijn plaats gehouden.

De achterkant, de getropicalizede trafo is goed te zien. En overal is een prutje overheen gesmeerd om schimmelvorming te voorkomen.

De linker zijde met B-set.

De rechter kant met het HF-gedeelte van de ontvanger.

Het apparaat heeft natuurlijk ook een onderkant. Deze dient normaal gesproken nog te worden voorzien van een onderplaat. Bij de meeste WS-19's is deze plaat echter verdwenen, veel te onhandig en de kast is ook al van staal. Toch is die plaat wel nuttig om de set goed af te kunnen regelen.

Dit gedeelte zit onder de B-set en de zender-eindtrap.

Op deze plaat is het ontvangergedeelte te zien met zijn vele open spoeltjes.

Natuurlijk hoort er ook een powersupply bij de set, het is een MK III, maar geen T.

Vooraanzicht van dit apparaat. De handvatem missen nog, ze zijn in de maak.

De rechter zijkant met zicht op de beide dynamotors.

De linker zijde, niks met trillers, gewoon solide generatoren.

De achterkant.

De grote condensator aan de bovenkant wilde nog wel eens defect raken, vooral in tropische omgevingen, ze werden dan ook met kisten vol naar Afrika gestuurd voor vervanging.

Wanner de zender ingeschakeld moet worden, komt dit relais in werking voor het starten van de HV-generator van de zender.

Binnenkort zal ik proberen de gehele set op mounting te zetten en er dan een statieportret van de te maken.