Units Loud Speaking No. 1 ZA 20655

 

Units Loudspeaking No.1, een kastje dat je niet elke dag tegen komt. Ik had hem nog nooit gezien, maar dat zegt niet zo veel. Maar andere kenners twijfelden ook .
Dus leuk om er wat foto's van te maken en er misschien achter te komen of er ook documentatie van is.

En er is wat van, VMARS , zie onder aan de pagina.

Dit is de tekst:

Units Loudspeaking No.1 This is provided for use at S.R. Troop headquarters to enable the Plotting Centre personnel to monitor the communication system without wearing headphones. Also the officer in charge can talk to the HQ set operator (who is wearing headphones) by means of a hand microphone No.4 plugged into the loudspeaker unit. The loudspeaker unit is plugged into the telephone jack on the Recorder S.R., which is in turn connected through the 14-wire connecting cable to the intercommunications systrem in the H.Q. set. The loudspeaker unit is completely self – contained, requiring only a 6 volt accumulator and hand microphone for working.

Het apparaat heeft lang in een vochtige omgeving gestaan en dat is ook goed te zien. Wat erger is, iemand heeft geprobeerd hem werkend te maken, er ontbraken wat onderdelen en er is van alles in geprutst. Jammer, ik ga er verder niets aan doen, ik heb hem wel wat opgepoetst en ontroest, maar daar blijft het bij.

Dat is het apparaat, ziet er niet als nieuw uit. Ik betwijfel of het gaas in de luidsprekeropening origineel is, de vier schroeven in elk geval niet. M4 hadden ze niet in het Britsce leger.

De behuizing is dezelfde als van alle Power Supply Units van Engels sets zoals de WS19, WS22, PCR, en nog wel meer sets.

Vooraanzicht met genoeg handgrepen om hem vast te houden.

Het typeplaatje en de battery plug. Dat ziet er nog wel origineel uit. In eerste instantie leek de No. 1 op een 4, maar na wat poetswerk kwam de 1 duidelijk te voorschijn. Het serienummer is ook erg laag, misschien was no. 80 wel de laatste....

Aan/uitschakelaar en microfoonplug, de bekende vierkante. Deze is er later ingezet, want de draden zijn niet gesoldeerd en er hoort waarschijnlijk een zwart venstertje om het rechthoekige gat.

Een tweede audio-input met de volume-regelaar.

De geopende kast, links de luidspreker met magneet aan de binnezijde van de conus. Boven een opbergruimte voor de triller en misschien een reservebuis.

Op deze afbeelding is de luidspreker beter te zien, origineel????? Er ontbreken wel aansluitdraden.

Het binnenwerk. Een ATP4 met waarschijnlijk een balans ingangstrafo, direkt aan de microfoon gekoppeld en een balans-uitgangstrafo voor de output.

Boven op de uitgangstrafo een entree, waarschijnlijk voor de van stekers voorziene luidspreker draden. Origineel ..........., twijfelgeval.
Achter op staat een triller voor het opwekken van de benodigde hoogspanning van de AYP4 uit 6 Volt.

Het grootste deel van de unit bestaat uit componenten van de triller-omvormer.

Achteraanzicht. Het ziet er wel erg Engels uit.

Twee elco's, bij een er van staat het jaartal 1948, maar ja, die kan ooit vervangen zijn. Condensatoren, vooral elco's gingen nooit zo lang mee.

De onderkant, het rechthoekige geval, rechts van de bruine condensatoren is de omvormertrafo. De aluminium bus rechts er van is een niet originele elco.

Hier nog een blik op het binnenwerk.

Tot slot een blik op de ontstoringscondensatoren aan de triller.

Ik ga hem niet proberen of repareren, hij gaat weer terug naar de eigenaar, hij was hier tenslotte alleen om even te logeren om te worden gefotografeerd.

Hier nog een pdf van VMARS over het gebruik van deze set.

Hier een link naar VMARS