Een bezoek aan de open dag van Olivier van der Vooren in Creil leverde weer eens een apparaat voor een fotosessie op. Een typisch stukje Engelse techniek.
De Wireless Set WS-8. Volgens gegevens van Louis Meulstee dateert de set uit 1940, het ontwerp is waarschijnlijk nog ouder. Het is een zender/ontvanger die geheel "selfsupporting"is, dus geen aparte voedingen en andere moeilijke dingen. De antenne bestaat uit een aantal staafjes, maar omdat die nog wel eens boven de loopgraven uitstaken en daardoor een prima doelwit waren voor de vijand, kon ook gebruik gemaakt woirden van een stuk geisoleerd draad van 25 feet. Die werd dan gewoon op de grond uitgelegd. Voor korte afstanden ging dat uitstekend en daar was de set ook voor bedoeld.
VOOR EEN VERGROTING, KLIK OP DE AFBEELDINGEN.!
Dit is de radio, compleet in metalen kast en zelfs de canvas tent zit er nog voor. Deze werd net zo als bij de WS-18 , WS-48 en WS-68 meestal door het personeel verwijderd omdat het behoorlijk in de weg zat. Met gesloten canvas was de boel wel spatwaterdicht.
Vooraanzicht van het geheel.
De installatie in gesloten toestand.
De rechter zijkant met de antennevoet, hier konden de antennestaafjes tot een lengte van 10 feet ( 8 staafjes).
Het magazijn voor de acht staafjes, moet nog aangevuld worden...
De achterkant met wat onduidelijke gaatjes en een soort bevestiging, waarvoor ??
De lege kast, zo te zien heeft deze de evacuatie vanuit Duinkerken nog meegemaakt en heeft het niet helemaal droog gehouden. Ook de bedrading van de interconnectie van zender en ontvanger is niet meer wat het was. Schema zit onderin, maar is niet meer te lezen.
De ontvanger is onderin gemonteerd en wordt met twee zijschuifjes op zijn plaats gehouden.
De uitgebouwde ontvanger.
De rechter kant met drie instellingen, te weten de antennespoel, oscillatorspoel en de mixer ingangsspoel.
De achterkant met aansluitingen voor het zendergedeelte en de voeding. Dit was wel een degelijke bedrading, dit blijft eeuwig goed.
De buizen op een rijtje, geheel links HF-trap en oscillator, de mixer, 1. en 2. MF-trap met vervolgens de detector , AVC en LF-versterker. De tweede van links is een VR65, die hoort er niet thuis, waarschijnlijk moet de AR8 op die plek.
Van de ontvanger is alleen het blokschema bekend, zelfs in WFTW deel 1 wordt aangegeven dat daar van nog geen enkele document is opgedoken.
V4 t/m V8 zijn van het type ARP12, een zeer bekende buis die na de oorlog veelal in vossejachtontvangers werd toegepast. V3 is een triode, AR8.
De onderkant , rechts HF-gedeelte met oscillator. dan drie units met MF-trafo's en links de detector en LFtrap.
De frontplaat van de ontvanger. Hieronder nog wat meer gedetailleerde afbeeldingen.
De antennetrimmer en de afstemknop. Bereik 6 - 9 MHz. Een frequentiegebied dat ook met veel andere radiosets gedeeld werd.
De LF-volumeregelaar en de hoofdtelefoonaansluitingen. Serienummer 581, bouwjaar 1940. Links boven de vergrendelings-schuif.
De zender, deze bevindt zich boven de ontvanger.
De uitgebouwde zender
De rechter zijkant van de zender. Het bruine stukje met langere lip is de aansluiting voor de antenne, deze maakt vanzelf contact met de antennevoet wanneer de zender naar binnen wordt geschoven.
De achterkant met links in het zwarte zakje de "Testmeter rectifier". Dan de PA-buis, ATP5 ( Op de foto geen ATP5 maar een VR65) en de tankspoel en dan de Masteroscillator met AR5. Rechts boven de meterswitch met daaronder de afstemming van de masteroscillator.
Naast de tankspoel nog S3, de AE-coupling-switch. De potmeter, rechts daar van is de compensatieweerstand van de meter.
Onder de twee batterijbakken waar het zuur al aardig heeft huisgehouden.
De componenten-opstelling van de zender.
De onderkant van de zender.
De onderdelen van dichtbij. Rechts de weerstanden van de meterswitch, de meesten R5 A t/m R5 G, 670 Ohm voor de anodestromen van de buizen.
S4A is de Netting-schakelaar.
De voorkant van de zender. Toen ik het apparaat mee kreeg was achter het grote glas midden onder een zwarte vlek.
De functies van alle knopjes, de afbeelding is overgenomen uit Wireless for the Warrior deel 1 van Louis Meulstee.
Het front zonder beschermglaasje, deze meter hoort er niet in. Dit is een thermokoppel met twee pennen. Er moet een gewone draaispoelmeter van 0,5 mA in met aansluitpennen. Die had ik echter niet liggen en omdat ik het zo kaal vond zonder meter heb ik de thermokoppel er maar in gestopt.
Een wat beter beeld van de verschillende zaken. Serienummer 616, gemaakt in 1940. De MIC-ingang is voor een gasmasker-microfoon, de andere, vierpolige voor een microfoon met "pressel-switch" of wel push to talk-schakelaar.
De AE-coupling-switch en de PA-afstemming. Dan een heel erg belangrijke, de Battery-switch. NIET VERGETEN UIT TE SCHAKELEN!!!
Rechts boven de meterswitch.
De testmeter readings, ook uit WFTW deel 1, Louis Meulstee.
Dan nog een belangrijk knopje, de Netting-schakelaar om zender op dezelfde frequentie als de ontvanger af te stemmen. Waar het gaatje rechts naast de TUNING-schaal voor is, niemand die het weet...
Uit de WFTW-boeken is nog te zien waar wat informatie vandaan komt, zie onder:
Het schema van de zender, jammer genoeg niets van de ontvanger. (bron WFTW deel 1)