Het verzamelen van delen van de WS-53 gaat stug door, over 20 jaar misschien de hele set??? Nee, dan ben ik 96, als ik dat al haal en bovendien kan dan niet meer met dat zware spul sjouwen. Ik heb er nu al moeite mee.......
Maar er is een stukje bij gekomen (geleend), de Master Oscillator .
DOOR OP DE AFBEELDINGEN TE KLIKKEN KRIJGT U EEN VERGROTING IN EEN NIEUW VENSTER !!
- Unit Master Oscillator No.2 MK. I
- Case Spare Valves
Master Oscillator No.2 MK.I
Dat is 'm. Een mooi stukje werk van onze Engelse kameraden. Nu nog de modulator, de eindtrap en de voeding. (En de rest)
Vooraanzicht van de MO. Hieronder wat meer details.
Het getekende vooraanzicht . Uit "Wireless for the Warrior" Volume 2 van Louis Meulstee (PA0PCR)
De enorme schaal met de zelfde afmetingen als die van de R-107, één van de ontvangers die met de WS-53 werden gecombineerd. Rechts boven een connector waarvan ik de functie nog niet geheel doorgrond heb. Het is een verbinding naar de antenne-aanpasunit, waarschijnlijk een soort beveiliging waarbij alle delen van de keten aangesloten moeten zijn voordat de set kan worden gebruikt.. De schaal is opgedeeld in vier bereiken.
Bereik 1 loopt van 1,2 tot 2,2 MHz, 3 loopt van 2,2 tot 4,4 MHz, 3 loopt van 4,4 tot 8,8 MHz. en 4 loopt van 8,8 tot 17,5 MHz.
In het midden de driver tuning, heel verstandig om daar een aparte instelling van te maken, éénknops afstemmingen worden vaak nodeloos ingewikkeld en moeilijk in te stellen. (tegenwoordig fluitje van een cent) Links de kristallen-keuzeschakelaar, vier stuks. Daar boven een lampje in serie met het kristal, als die te hard brandt loopt er te veel stroom, het vermogen wordt echter wat opgedeeld in het kristal en het lampje. Als het te gek gaat brandt het lampje door en zijn er hulptroepen nodig om de oorzaak te vinden en de boel te herstellen. Dan rechts de keuzeknop XTALS/ M.O. en daar onder de range-schakelaar. Die gaat ongeveer net zo zwaar als vroeger een wissel bij de spoorwegen.
De rechter zijkant met links de oscillator en rechts een stukje spanningsvoorziening.
Deze zijde weer, maar nu getekend. Uit "Wireless for the Warrior" Volume 2 van Louis Meulstee (PA0PCR)
De oscillator (VT501). Er zijn maar twee spoelen gebruikt. De grondfrequentie voor de bereiken 1 en 2 loopt van 550 kHz tot 1100 kHz en wordt in de anodekring van de oscillator al verdubbeld. Voor de bereiken 3 en 4 loopt de oscillator van 2200 kHz tot 4400 kHz. In de buffer (VT501), tevens verdubbelaar wordt de frequentie bepaald door de juiste resonantiekring in het anodecircuit en dit signaal wordt toegevoerd aan de "Drive-amplifier", een ATS25 of wel een 807.
Een gelijkrichter, de 6X5G zorgt voor de negatieve roosterspanning van de ATS25 en de twee CV26's van de Poweramplifier. De twee buizen er naast zijn AW3 neonstabilisatoren voor een constante spanning van de anode- en schermroosterspanning van de oscillator. (ECO)
Achter de buizen bevinden zich de links de spoelen van de doubler en rechts de tankspoelen van de driver.
De achterzijde met links de neonstabilisatoren en rechts de driver voor de eindtrap die middels de connector in het midden/onder van het rechthoekige kastje wordt verbonden.
De hoofdplug van de Master-Oscillator met links daarvan de mogelijkheid om de anodestromen van de vier HF-buizen te meten.
De linkerzijde met buffer en driver.
Een blik op de 807 en VT105. Met deze eindbuis, de 807, kan de Master-Oscillator al goed voor een telegrafiezendertje worden gebruikt, een watje of 10 haal je er snel uit.
Bovenaanzicht van het geheel. De wijzer van de set ziet er net zo solide uit als zijn collega in de R-107.
De onderkant. De grote afstem-C is voor de doubler/buffer en de driver.
Nogmaals de onderkant, alleen nu uit een andere ooghoek. Uit "Wireless for the Warrior" Volume 2 van Louis Meulstee (PA0PCR)
De onderkant met de component-nummers. Uit "Wireless for the Warrior" Volume 2 van Louis Meulstee (PA0PCR)
Het oscillator-gedeelte. De lange as is van de range-selector en is verbonden met meerdere schakelaars. Vandaar dat hij ook zo zwaar loopt.
De afdeling voor de vier kristallen. De twee spoelen zijn opgenomen in de gloeispanningsvoorziening van de oscillator om er voor te zorgen dat er geen HF-signalen ontsnappen via het gloeistroom-circuit.
Nogmaals de afstem-C en daar boven de buisvoeten van de driver en de doubler/buffer.
De buisvoeten van de stabilisatiebuizen en de gelijkrichter.
De volgende tekeningen en schema's zijn overgenomen uit "Wireless for the Warrior" Volume 2 van Louis Meulstee (PA0PCR)
Het schema.
En natuurlijk de componentenlijst.
Case spare valves.
Nu ook het metalen kistje van deze reservebuizen-set binnen, nog even en de hele WS-53 staat hier........
Op de radiovlooienmarkt van Rosmalen 2014 de inhoud van een reserve-buizenkistje op de kop getikt. Het was volgens de verkoper een deel van de WS-53, een Engelse Army zender van 1944 met een fors vermogen. Dat was ook wel te zien aan de buizen die in de houder zaten.
De houder is gemaakt van rubberachtig materiaal, beplakt met dun linnen. De draagband is ook van linnen. Het geheel wordt geplaatst in een metalen kistje. Dat kistje heb ik dus weer niet, maar de ervaring leert dat je maar nooit weet hoe dat met kistjes en kasten gaat.
Bovenaanzicht van het geval. De drie buisvoeten behoren toe aan drie 807's. Origineel waren dat ATS25, maar door gebrek aan Engels materiaal deed men daar ook vaak de Amerikaanse versies van, dus de 807 in dit geval.
En zie daar, de echte CASE, SPARE VALVES No. 13 (T).
Er staat redelijk goed leesbaar op dat dit voor de "53" is.
Nu de rest nog en dan is hij compleet, maar dat zullen we allemaal wel niet meer mee maken.
Na wat gevraag bij de specialisten Louis Meulstee en Mike Willenbroek ( Mijn hoflleverancier van aparte Engelse onderdelen) kwam ik achter de benaming van de kist.
Daar zijn ze dan de Spare Valves. Het zijn de vervangers van de 2 x CV26 (813) ,1 x CV128 (CV235) en 3 x ATS25 (807)
De vervanger voor de CV128 is waarschijnlijk niet correct, want een CV128 heeft een heel andere voet en ziet er zo uit:
en niet zo:
Dan was dit zakje nog aanwezig, in eerste instantie dacht ik dat het een beschermkapje was, maar het is waarschijnlijk de "Bag spare Bulbs" voor de diverse verlichtingslampjes. ( 6VJ was het type lamp voor de verlichting van de schalen, de meters HT-supply- en AC-supply-lamp. Ook voor de kristalstroom was er een lampje)
Dit is de kist No. 13 (T) met nummer Z.A. 29076. ( Foto Mike Willenbroek)
Op deze afbeelding is de opengeklapte deksel met de typenummers van de inhoud. ( Foto Mike Willenbroek)
Er stond bij de zelfde verkoper ook nog een ander kistje van de WS-53. Achteraf gezien had ik die er bij moeten kopen, maar ja ik heb ook geen WS-53. Maar dat kistje ziet er als volgt uit.
Dit is de No. 4J MK I/I uitvoering en het zou niet Engels zijn als er geen andere uitvoering van was. ( Foto Mike Willenbroek)
De No. 4. J. (T). ( Foto Mike Willenbroek)
Nu nog de rest van de WS-53, daar zal de buurt wel niet erg blij mee zijn, dus dat gaat niet door.
En zo ziet zo'n rest van de WS-53 uit .( Foto Mike Willenbroek)