Wireless Remote Control Unit 'H' No 1 MK1/1 ZA 29539

Deze "Remote Control" werd gebruikt in combinatie met de WS-53 zender  en de R-107 ontvanger. De unit kan echter ook gebruikt worden in combinatie met de WS-19.

Op bovenstaande foto twee WS-53-zenders met veel toebehoren. Alleen de remote units heb ik niet kunnen ontdekken. Verder de toestellen die met de remote control kunnen werken.

Dit is de Unit 'H' No.1 MK 1/1.

Vooraanzicht van de afstandsbediening, dit is de no.1 die direct bij de zender en ontvanger geplaatst wordt. De echte remote control, de No. 2 heb ik jammer genoeg niet. Onder aan de pagina staat nog een stukje beschrijving van Louis Meulstee uit het boek Wireless For the Warrior, volume 2.  De gescande tekeningen zijn ook uit dit boek.

De control-lines gaan dus naar set No.2

De achterkant met 12 polige plug die aangesloten werd op de Panel Distribution No.14. Voor meer informatie kunt het hoofdstuk van de WS-53 in volume 3 van Wireless for the Warrior raadplegen.

Wanneer je denkt de deksel van de set te halen, komt het gehele binnenwerk je tegemoet, wel zo handig. Wat er dan over blijft is op bovenstaande afbeelding te zien.

Het binnenwerk, door de vele relais-contacten wel een ingewikkeld ding.

De grijze bus is de lijntrafo die de LF-signalen naar en van de Unit No.2 verzorgt.

De blokjes genummerd met Z530038 zijn de relais A en B die aangestuurd worden door Unit No.2. Door een positieve gelijkspanning op de L1 van de verbindingslijn te zetten (gevoed uit een 12 Volt accu in unit 2) wordt relais B geactiveerd wanneer omgepoold wordt, is relais A aangetrokken. Slimme baasjes die Engelsen!!!! Je kunt er wel een dagje voor uit trekken om precies te beredeneren hoe het allemaal werkt.

Nog een blik op de schakelaar " Remote RT, Normal en Remote CW. Dat ziet er gezien de leeftijd ( ca 77 jaar) nog prima uit.

 

Het schema van Unit H 1 met een duidelijk overzicht van de aansluitingen van de 12 polige connector.

Het schema van de remote Unit H No.2.

Tot slot nog de uitleg uit WFtW Volume 3 van Louis Meulstee.

 

 

Flag Counter