Dit bijzonder zeldzame instrument is een test-oscillator van het Britse Airministry.
Zoektochten op internet leveren niet meer op dan een vermelding in een overzicht van Engelse luchtmachtapparatuur, gebruikt tijdens de tweede wereldoorlog.
Aangezien er voor het calibreren
van zenders en ontvangers wel instrumenten bestonden zoals wavemeters ed., die overigens hun werk heel goed deden, waren er voor de hogere frequenties ( boven de 30 MHz) vrijwel alleen laboratorium-apparaten die, door daarvoor opgeleid personeel, konden worden bediend en uiterst zwaar waren.
Een simpel draagbaar kastje, zoals de BC221 was er niet.
De Engelsen bedachten daar voor de hier getoonde oscillator waarmee de schalen van VHF-ontvangers zoals de R-1132 "geijkt" konden worden. het kwam bij deze breedbandige ontvangers ook niet op een paar kHz aan.
Het referentienummer is : 10V/150
U ziet hier de oscillator unit type 76. Het apparaat heeft wel wat weg van de beroemde BC221, waar van het calibratieboekje met het juiste serienummer zich in de neer geklapte deksel bevond. Hier is dat dus de calibratie kaart.
Het vooraanzicht met de uiterst simpele bediening.
De knopjes en de pilot-lamp, die wel de meeste indruk maakt.
De klep met de calibratie-tabel en de houders voor de verschillende antennes. ( Die ontbreken dus!!)
De frequenties met de bijbehorende schaalwaarde. Het frequentiebereik loopt dus van 98 tot 152 MHz, de toenmalige luchtvaartband.
De gesloten kast met typeplaatje.
De gesloten voorkant.
Het serienummer 604073, aan het hoge getal te zien zouden er wel heel van hebben bestaan, maar misschien zijn ze de reeks met 600000 begonnen en dan valt het wel weer mee.
De achterkant van de unit met drie ventilatiegaten. Dit deel is ook afneembaar door de drie schroeven los te maken.
Hier is de klep verwijderd en heb je zicht op de onderste voorklep. De ruimte is bedoeld voor de batterij die waarschijnlijk bestond uit een 6 Volt en een 150 volt deel.
De achterzijde van de voorklep. met modificatie-kaartje.
Op 26.5.45 is er voor de laatste keer officieel gerommeld met de unit. Modificatie nummer 1128 werd uitgevoerd.
En zo kijk je dwars door het apparaat.
De oscillator uit de kast gehaald.
Het serienummer komt overeen met dat van de kast. Een bewijs dat beide delen bij elkaar horen....
De afstemschaal van de meter, je moet wel enig "Fingerspitzengefühl" hebben om de frequentie aan de hand van de tabel in te stellen, bv. 43,3 voor 150 MHz.
De aan/uit-schakelaar met de mogelijkheid naast een CW signaal ook een amplitude gemoduleerd signaal (MCW) te produceren. Beide posities werken en zijn in de FM-band prima te ontvangen.
Achteraanzicht, de glazen buis is een 6J5, het zwarte ding er boven is de modulatietrafo en rechts het vhf gedeelte met spoel.
De rechter zijkant met links de VR66, de vhf-oscillator. Overigens wordt de modulator ingeschakeld door de gloeispanning van de 6J5 in te schakelen. Het duurt dus even voor er geluid uit komt.
De linker zijde met het VHF gedeelte.
Nogmaals de afstemcondensator, die bij de as aan de voorkant keurig met kogeltjes gelagerd is.
En zo ziet de bovenkant er uit. In het midden een robuuste antenneaansluiting.
Een blik op de onderkant waar nu beter te zien is dat de VR66 deel is van de VHF-oscillator.