De Test Set Type 98 is een draagbare afstembare veldsterktemeter van het Britse Air Ministry die kan worden gebruikt voor het afstellen van Radar-apparaten en antennes die in en op vliegtuigen zijn geinstalleerd. De afstemknop is eenvoudig gekalibreerd van 0 tot 10 en het exacte frequentiebereik is niet aangegeven en zal in de beginjaren van de oorlog zo om de 150 tot 200 MHz zijn geweest. Er wordt gebruik gemaakt van een enkele 1N5G-radiobuis als detector, gevoed door 1.5v LT en 60v HT droge batterijen die in de behuizing zijn ondergebracht. De unit is getropicaliseerd.
Een 4-delige sprietantenne kan in een aansluiting bovenop de behuizing worden gestoken, terwijl de onderkant van de behuizing een schroefdraad-aansluiting voor een statief heeft.
De anodestroom van de detectorbuis wordt aangegeven door een 1 mA draaispoel-meter, er kan ook een externe meter kan worden aangesloten voor indicatie op afstand. Er is ook een aansluiting aanwezig om gemoduleerde signalen met een koptelefoon te kunnen afluisteren.
De meter met rechts de aansluiting van een verloopkabel die op een blokje is gestoken. De andere kant van de kabel is voorzien van een stekker die in het kastje kan worden aangesloten. De antenne wordt boven op de kast in het zwarte rondje geprikt.
De beide kanten van de verloop-kabel. De tweepolige plug wordt gebruikt voor de headset van vliegenier.
Dit is dus de andere kant met de telefoonstekker opgeborgen in een houder.
Links onder de hoofdtelefoonaansluiting en rechts de aansluiting voor een meter op afstand. Dat is wel handig als je in een vliegtuig de radarset of antenne zit af te stellen en je kunt gelijk het resultaat zien. Dat bespaart een hoop heen en weer geloop.
Het typeplaatje met de benodigde gegevens. Waar TF 640B/1 betekent is me nog niet duidelijk, het zou kunnen zijn dat het een Marconi-fabrieks benaming is, die hebben ook meetinstrumenten die met TF beginnen. Het instrument is getropicalized, dat wil zeggen dat er binnen in anti-vocht en anti-schimmel spul is gespoten. Dat ruikt lekker maar is niet gezond.
De onderkant met een schroefaansluiting voor een statief.
Het achterpaneel met het "Modification Record"-plaatje en de vier antennedelen. Modificaties zullen wel niet veel nodig geweest zijn gezien de inhoud van het kastje. Er had moeten worden genoteerd dat de 1N5G vervangen is door een 1N5GT.
De batterijkast is aan het achterpaneel bevestigd, met gebruiksaanwijzing! Er zaten twee 1,5 volt batterijen in, door de relatief grote gloeistroom was zo'n batterij vrij snel leeg en al helemaal wanneer je vergeten was het toestel uit te schakelen.
Het apparaat is zeker nog in 1952 in gebruik geweest, getuige de datum bij de meter gegevens.
De afstemschaal van 0 tot 10. Dus gewoon de zender of de radarset inschakelen en kijken bij welke afstemming de meter uit de hoek komt.
Het geheimzinnige binnenwerk, dat kun je er ook uithalen zo dat je een soort "doorzon"-kastje krijgt.
Aan het spoeltje te zien is het iets voor 150 tot 200 MHz. De 1N5GT wordt goed vast gehouden met een klem. De dikke kabel gaat naar de batterijen en voorziet het instrument van de benodigde voedingsspanningen, 1,5 Volt gloeispanning en 60 Volt anodespanning. De anodestroom en de gloeistroom worden met de aan/uit-schakelaar bediend, alleen de gloeistroom was ook voldoende geweest onder het motto "Geen gloeistroom, dan ook geen anodestroom".
De linker kant .
En de rechter kant, ik zal nog eens met een grid-dipper nameten op welke frequentie het toestel werkt.
De transportkist.
Een ander exemplaar, ik heb ze al met drie verschillende handvaten gezien.
Omdat ik geen gebruiksaanwijzing kan vinden toch nog het schema van dit stukje vakmanschap uit Engeland.
Schema met stuklijst, duidelijk dus...