ARI.5874 De Power and Radio Unit Type 4192

De Aircraft Radio Installation, ARI.5874. Een samenstelling van meerdere componenten om vanuit een vliegtuig draadloos te communiceren met andere grondstations of vliegtuigen. Deze set stamt uit de jaren 50 en werd oa. in de Vulcan bommenwerper gebruikt. De installatie was de eigenlijke opvolger van de beroemde installatie T1154/R1155, maar dan aangepast aan de toen toegepaste technieken waarbij de apparatuur zo veel mogelijk weggestopt werd en de apparatuur bestuurd werd vanuit een bedieningskastje in het kantoor van de radio-operator. Dit had als voordeel dat vanuit één plek de hele zaak bediend kan worden en niet , zoals bij de oudere installaties aan de zender en ontvanger gedraaid moest worden.

Weer een apparaat uit de uitgebreide verzameling van Pieter Lamers.

Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt u een groter beeld in een apart venster.

Op dit overzichtsplaatje de complete installatie muv.de antennetuners. Het geel gemarkeerde deel wordt hieronder beschreven.

Op deze afbeelding is te zien hoe de verschillende units met elkaar zijn verbonden.

De gehele unit met twee handgrepen. Dit in verband met de ingebouwde, toch wel lijvige rotory-transformer.

Achter de filters bevinden zich ook de reserve-zekeringen. Hoe dat met de typenummers precies zit is me nog niet helemaal duidelijk.

Achter het glimmende schuifje aan de rechterkant bevinden zich de potmeters RV3, de delay-instelling van het V.O.G.A.D.( Voice Operated Gain Adjusting Device )
een soort automatische versterkingsregeling. Dan RV2 waarmee de geluidssterkte van de side-tone kan worden geregeld. Tot slot RV1, hiermee wordt de sterkte van de 1000 Hz toon-generator voor MCW ingesteld.

Op dit overzicht staan de posities van de zekeringen en de potmeters RV1, RV2 en RV3.

De vele connectors vlnr. aan de achterzijde.
SK1, de verbindingen naar de transmitter-unit.
SK2, naar de Drive-unit
PL1, Powersupply input, voor de 28 en 19 Volt.
SK5, Intercom-aansluitingen.
SK4, naar de Receiver-unit.
De ronde plug is PL2, De hoogspanning-voorziening voor de zender. Daarnaast SK3, de transmitter-interlock aansluiting voor de veiligheid.

De rechter kant met een blik op de Amplifying unit type 4209. Links de Tone-oscillator met de daarop volgende voorversterkerbuizen.  De van "tuidraden" voorziene buizen zijn de twee aan twee parallelgeschakelde eindbuizen van de modulator-eindtrap.Het groene blok is de modulatie-transformator. De power-buizen zijn van het type : CV428 ( 5B/251BM).

De achterkant met de al reeds genoemde aansluitingen. Nogmaals links de modulatietrafo met rechts de rotary-transformer.

De linker kant met de rotary-transformer.

De onderkant.

't Ja, wat zou hier onder zitten???

Inderdaad, de aansluitingen van de rotary-transformer en de filters en ook nog het inschakel-relais.

Bovenaanzicht van de unit. Het deel met de buizen is in zijn geheel uit te bouwen. Aangezien ik niet de bezitter van dit fraais ben durf ik dat niet te doen. De verbindingen van de anodes naar de modulatietrafo moeten wel afgekoppeld worden.

Unit 4209.

De onderkant van de amplifier-unit.

De dynamotor met de uitgangsspanningen 300 en 600 Volt. De 300 Volt wordt ook gebruikt voor de kristal gestuurde oscillator van de control-unit Type 4190.

Het blokschema, de werking van de unit is hier zeer overzichtelijk afgebeeld.

Het complete schema. Er zitten best wat slimmigheden in die goed toe te passen zijn voor zelfbouwers van oude AM-techniek. Het is alleen wat lastig om aan de juiste transformatoren te komen.

Vervolgens nog twee pdf's uit het manual.

Chapter 5, Power and  Radio-Unit Type 4192 uit A.P.2535E, Vol 1, Part 1, Sect. 1 (A.L.5)

Chapter 9, Amplifying Unit type 7435, uit 4192 uit A.P.2535E, Vol 1, Part 1, Sect. 1 (A.L.27)

Terug naar het totale overzicht.

 

Flag Counter