Telephones L.S. N0.2 Loudspeaker, YA 2804

De luidspreker van Tannoy, YA 2804 werd ingezet bij de de Britse Royal Artillery. Vier stuks werden gebruikt door de "Battery Commander" als communicatiemiddel naar vier kanonnen van de batterij.

De luidspreker is in een bomvrije houten kast gemonteerd en weegt ongeveer zes kilogram.

De merknaam is duidelijk te lezen. Links en rechts boven de aansluitklemmen voor de lijn-draden.

Dit is de Canadese variant die wat afwijkt van de Engelse. De knop boven op, die op de Engelse versie "Push to Signal" heet, dient om de Battery-commander op te roepen.

Op de achterkant de tekst en een redelijk stevige bout om de luidspreker vast te houden.

De Engelse versie, hier wordt iets minder opvallend reclame gemaakt voor Tannoy.

Hier is de functie van de schakelaar goed te zien, alleen de schakelaar zelf ontbreekt. Waarschijnlijk er uit gesloopt om een deurbelknop te vervangen.

De zijkant, hier zijn ook wat bevestingen te zien. Het oog waarschijnlijk voor de draagriem. Het haakje om de deksel (deze ontbreekt bij deze exemplaren) vast te zetten.

Op dit exemplaar staat ook de benaming "CAT. NO. Y.A. 2804" geverfd.

Zijaanzicht.

De voordeksel van de luidspreker gedemonteerd, uit het kleine gaatje in het midden komt de drukgolf van de speaker, deze wordt gereflecteerd door de deksel en afgestraald door de vorm van de luidspreker.

Zo ziet een complete set er uit.

De installatie werd gestuurd door deze unit, de "Telephone L.S. No.2 Control Unit. Rechts de beroemde power microfoon van Tannoy( Microphone Hand Power No. 1B met Sockets Coupling No.2), die ook bij de WS-19 gebruikt werd. Links een hoofdtelefoon type "Receivers Headgear C.L.R. Double No.3"
Verder zijn de aansluitpunten voor de lijnen ( Cable Electric D8 Mk. III Twisted) te zien voor de verbinding met de luidsprekers. Rechts ernaast de microfoon en telefoon-aansluiting. Deze draden waren 150 Yards lang. (ca. 137 meter) Met een viertal schakelaars konden de lijnen aan/uit geschakeld worden. Een virtal lampjes gaven de "Push to Signal" signalen weer op deze unit.

Zo ziet een complete uitrusting voor een mobiele artillerie-eenheid voor vier kanonnen er verbindingstechnisch uit. (Afbeelding uit Wireless for the Warrior, Compendium 6 van Louis Meulstee)

De beschrijving van de uitrusting. (Afbeelding uit Wireless for the Warrior, Compendium 6 van Louis Meulstee)

Blad twee van de beschrijving. (Afbeelding uit Wireless for the Warrior, Compendium 6 van Louis Meulstee)

 

Een aansluitkastje voor de luidsprekers.

Deze was voorzien van deze vier-polige sockets.

In mijn jeugd kreeg ik van een kennis van mijn ouders, de heer Bob Plas, van de Rederij Plas in Amsterdam, eenTannoy luidspreker die op de rondvaartboten werd gebruikt met een bijbehorende gietaluminium koolmicrofoon (zwaar).  Wij woonden aan een zandweg waar nauwelijks verkeer langs kwam. Alleen 's Zondags wandelden er veel mensen langs. Mijn zus en ik installeerden de luidspreker in de bosjes van de tuin langs de weg en spraken vanuit het slaapkamerraam met de microfoon de voorbijgangers toe, die niet begrijpend enn verschrikt om zich heen keken. Leuk vermaak voor ons, trouwens wel in afwezendheid van de ouderlijke macht. Ik geloof dat als voedingsbron alleen een 4,5 Volts batterij werd gebruikt en dat al genoeg was om veel herrie te produceren.