P-104M Antennetuner

Hoewel, op het ogenblik (Oktober 2022), alles wat maar iets met Rusland te maken heeft niet echt populair is, waag ik mij er toch aan een Russisch apparaat uit  de koude oorlog-tijd te tonen.Het is een antennetuner die gebruikt werd met de radioinstallatie P-104M. Een zender/ontvanger die waarschijnlijk van 1500 tot 4250 kHz liep. Er is weinig van te vinden op internet.

Door op de afbeeldingen te klikken verschijnt een nieuw venster met een vergrootte weergave.

Het handzame, draagbare kastje.

De voorkant met de verschillende bedieningsorganen en aansluitingen. Het apparaat stamt uit 1963. Links een keuzeschakelaar voor de grove aanpassing van de zender aan de antenne. Links met de grote schaal de fijnafstemming. De tekst boven de knop betekent "Instelling", de schaal loopt van 1500 tot 4250 kHz. De tekst boven de cijfers betekent inderdaad "Kiloherzen".  De twee aansluitingen aan de linker boven kant worden waarschijnlijk aan de zender aangesloten, de linker ligt aan aarde en de rechter aan de antenneuitgang. De twee aansluitingen aan de rechterkant, nr. 1 is waarschijnlijk voor langdraadantenes en nr.2 voor korte staafantennes.
Hoewel de schaal nauwkeurig is opgedeeld in 50 kHz-deeltjes, is de knop te klein en niet voorzien van een lange pijl voor een nauwkeurige instelling. Dus het is maar gokken waar de pijl op gericht is. Het zal er wel niet zo nauw op aangekomen zijn.

 

 

 

 

 

 

 

Op de afbeelding hiernaast is de zend/ontvanger te zien waar de antenne-tuner mee verbonden werd.

Het was het enige exemplaar dat ik vond op internet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De linker kant met ophanggaten om het kastje aan de zender te bevestigen.

 

Op de rechter zijde staat nog een of ander registratienummer.

De binnenkant met schema. Ik had dat in eerste instantie niet gezien en aan de hand van de onderdelen en bedrading zelf een schema getekend. Vooral de standen van een schakelaar zijn wat verwarrend.

Het bovenste woord betekent inderdaad "schema"en de regel er onder heb ik met behulp van het russisch alfabet en Google translate weten te vertalen naar "Symmetrisch apparaat". Wat er zo symmetrisch aan is? Dat is me nog niet helemaal duidelijk. Misschien dat knappe koppen mij dat kunnen vertellen of de tekst is niet juist.....

YO3HBN, Tudor, schreef me het volgende:

De originele antenne voor R-104M was een met een symmetrische lijn (kippenladder) gevoede dipool (Doublet, Double Zepp). De uiteinden van de kippenladder waren bevestigd aan de F1- en F2 -terminals van de antennetuner. Dat was vrij efficiƫnt, maar overschrijdt de 50W SSB niet!

Thanks Tudor!!

Aan deze kant is de tweevoudige afstemcondensator te zien, 2 x 1000 pF. De twee trimmers dienen voor een gelijktrekking van capaciteitsverschillen van de beide helften van de variabele C.

De achterkant met zicht op de spoelen. Ze zijn genummerd zodat ze in het schema weer te herkennen zijn. De middelste is nummer 2.

De andere kant, vooraan het schakeldek van de 2 x 5 standen schakelaar waarvan vier standen worden gebruikt.

Bovenaanzicht van het geheel.

De onderkant met gaten voor de afstem-C en schakelaar. Waarschijnlijk heeft de ontwerper zich vergist met de afmetingen van de afstem-C en schakelaar zodat er nog wat gaten gemaakt moesten worden.

Het schema.

En hier nog de waarden van de componenten, gelukkig zijn getallen in het Russisch het zelfde als bij ons.

Ik ga de tuner nog eens proberen met een heel lange draad en een korte om te kijken of mijn bedachte theorien kloppen.

Flag Counter