Recepteur d'Alerte RR-49A (76 D-RR TP 2A)

De Recepteur d'Alerte RR-49A van het Franse leger. Deze ontvanger werd gebruikt in de vrachtauto's van het Franse leger in Algerije.
Men kon op vooraf afgesproken frequenties afstemmen en alarm-berichten beluisteren. In het Engels heet zo'n apparaat Guard-receiver en in het Duits Überwachungs-empfänger. Is daar ook een Nederlandse benaming voor ????

En cliquant sur les images elles seront présentées dans un format plus grand.

Door op de afbeeldingen te klikken worden ze in een groter formaat gepresenteerd.

 

De ontvanger. De beide sets horen eigenlijk in een grote, zware metalen kast te zitten.

Op deze wat onduidelijke foto van een aanbieding op internet is de bijbehorende kast te zien.

Nog een foto van een Frans radioforum.


.Het front van de ontvanger.

Het frequentiebereik loopt van 0,4 tot 20,4 MHz. verdeeld over vier banden. Alleen AM-ontvangst is mogelijk. Met de Arrêt-knop kan de afstemcondensator vastgezet worden zodat de ontvangstfrequentie niet veranderd wordt door de hobbelige Algerijnse wegen.

De schaal.

De achterkant van de ontvanger met de ronde spoeltrommel in het midden. Aan het spoeltje rechts naast de trommel, F2a, is te zien dat dit een Philips produkt is.Het apparaat is in Duitsland geproduceerd door Philips Deutschland. Achter de MF-trafo F2A is V3, 6BA6 (EF93), middenfrequent-versterker.

De linker kant met uitgangstrafo en luidspreker. Links de 6AV6 (EBC91), detector en LF-versterker en rechts de 6AV6 , LF-eindbuis.

De rechter kant, met 6BA6 (EF93), HF-versterking, 6BE6 (EK90), mengtrap en 6BA6 (EF93) oscillator.

De onderkant met in het midden de spoeltrommel en aan weerskanten de rest van de schakelingen, mooie, korte verbindingen in het HF-deel vanaf de spoelkontakten.

Nogmaals een blik op de trommel, degelijk werk.

De bovenkant, de afstemcondensator ingeblikt en een hele serie reservebuizen.

De reserve-onderdelen voor de ontvanger. De Fransen gingen er van uit dat er in Algerije niet om de 10 km een radiozaak voor de benodigde onderdelen was.

Op dit plaatje is te zien dat de ontvanger in 1964 gebouwd is. Dus deze ontvanger zal niet meer aan het front zijn geweest aangezien de Algerijnse kwestie in 1962 met de Verdragen van Évian beeindigd werd. De voeding is van 1957, dus wie weet wat die heeft meegemaakt.

De voeding van de set, "Alimentation", BA.119A.

Typeplaatje, bouwjaar 1957.

Vooraanzicht met de verschillende spanningskeuzes.

De rechter kant van de voeding met elco's en smoorspoel L4, rechts de reservebuis 0A2.

Aan de andere kant bevinden zich twee Trillers, waarvan er één als spare dient, verder is V8, een 0A2 te zien, de stabilisator.

De onderkant van BA-119A.

Ook hier weer reserveonderdelen, te weten vier zekeringen.

De bovenkant met de transformator met heel veel aftakkingen, wat wil je ook met zo veel voedingsspanningskeuzes.

De achterkant met de niet helemaal originele aansluitingen, het werkt wel in elk geval.

Dan hier nog het schema voor de liefhebbers die hem na willen bouwen of gaan repareren. Er is verbazingwekkend weinig te vinden op internet over deze ontvanger. De Fransen hebben dit prachtontwerp redelijk geheim kunnen houden...

 

Flag Counter