De Franse Luchtmacht ontvanger Récepteur ERT282 (RR-26-A)

Deze ontvanger, van Franse afkomst, is een deel van een zend/ontvanger-combinatie voor land-lucht of lucht-lucht communicatie, ERT 282 Radio-Air. Militair wel te verstaan. De constructeur is de firma CIT , 33 Rue Emeriou in Parijs. Het is een verrassende constructie, waarbij zaken van het 1000 jarige Duitse rijk zijn overgenomen wat betreft degelijkheid, goede radiotechniek en zo te zien heeft bij de mechanische constructie een medewerker van vizieren en optiek van kanonnen meegewerkt.  Het ziet er allemaal heel degelijk, mooi en goed uit. Geen Franse slag, maar een hoogstandje van radiotechniek. Jammer genoeg is de bijbehorende zender nergens op te sporen en documentatie is al net zo spaarzaam. Bij Franse militaire apparaten is blijkbaar de geheimhouding heilig.

Deze set toont veel gelijkenis met de OC247.

Door op de afbeeldingen te klikken worden ze in een groter formaat gepresenteerd.

 

Dit is het resultaat van de noeste Franse arbeid, gelukkig met een handvat zodat je hem makkelijk kunt meenemen.

Het vooraanzicht, een wat wonderlijk gebeuren. Hier onder een wat gedetaileerdere beschrijving.

Het onderste deel, links onder twee zekeringen, één voor 400 Hz (???) en de ander voor 27 Volt boordspanning. Achter het rechthoekige zwarte kapje bevindt zich een connector, waarschijnlijk voor testdoeleinden?? De grote knop is voor de bandkeuze, 9 standen voor het totale bereik van 2,5 tot 20 MHz. Het typeplaatje met daarnaast de volumeregelaar. Onder is een keuzescakelaar, waarbij de eerste stand Uit of Afstandsbedienig is. Op stand 2 zijn alleen de gloeidraden van spanning voorzien, stand 3 is voor A2/3 en 4 is voor A1 waarbij de automatische volumeregeling in werking is. Stand 5 is voor modulatietype A1 zonder AVC. De gevoeligheid wordt dan met de hand geregeld.  Rechts onder de aansluiting voor de hoofdtelefoon.

Het bovenste deel van het front. Links boven het matglas waarop de kHz-afstemming wordt aangegeven, rechts daarvan de lamp voor deze projectie. Daarover later meer. De lichtsterkte kan met de "Beleuchtungsregeler" geregeld worden. Onder het matglas een controle-lampje en daaronder de MF-bandbreedte drukknoppen smal en breed. Het roodachtige venstertje geeft de MHz-instelling weer. Met de grote knop wordt afgestemd met een ontzettende nauwkeurigheid. De ronde knop is voor de grof-tegeling en de beide geribbelde schijven voor de fijnregeling. Zo wordt het vizier van een kanon ook afgesteld. De aansluiting Delta F is me nog niet duidelijk. De knop er onder is de gevoeligheidsregelaar.

Nog een nadere blik op de afstemming, mooi stukje werk!!

Aan de zijkant bevindt zich nog een klepje voor een instelling.

Aan de andere kant een buisvoet waar waarschijnlijk een test-meetinstrument wordt aangesloten.

De achterkant met twee connectors met heel veel pennen. De piratenplug is niet origineel, maar daar moet de antenne op aangesloten worden.

Nu gaat de kast, die van aluminium is en bijna niets weegt, er af.

De rechterzijde.

Dit zijn de buizen van het MF-gedeelte en LF-deel. In het midden de BFO.

De onderzijde van het MF-gedeelte, rechts de MF-trafo's ( 3 x ) . Alle onderdelen van zeer goede kwaliteit. Verzilverde behuizingen, het mocht wat kosten.

Wat meer naar de achterkant een eenzame condensator.

Op deze foto een gedeelte van de voeding.

De andere, linkse zijkant.

Het zelfde, links de buizen voor HF-versterker en de mixer. Rechts in de metalen behuizingen de kringen van het HF-gedeelte.

De achterkant.

Links een regulator-lamp. Rechts de ECC81 voor de X-tal-oscillator voor de MHz-en.

De local-oscillator is in een uiterst stabiele doos gebouwd, rechts nog een relais.

Zoals gebruikelijk altijd nieuwsgierig wat er zich achter de deksel bevindt. Onder het kapje Quartz zitten de 9 kristallen voor de tweede oscillator die voor de MegaHerzen zorgt van de oscillator, de grofafstemming dus. De kHz-stappen worden met de buis op de afbeelding gemaakt.

Waar deze rare flap voor dient is nog een raadsel.

De oscillatorbuis en de oscillatorspoel. aan het grote aantal windingen is te zien dat deze bedoeld is voor lage frequenties.

De afstem-condensator, het geld kan niet op, verguld dus!!

De bovenkant met links boven de optiek voor de kHz aflezing.

Links het mixer, MF, detector en LF gedeelte. Rechts het HF gedeelte .

Onder het zwarte kapje twee prisma's of twee spiegeltjes, ik durf het niet open te maken.

De onderkant met afscherming, maar die kan verwijderd worden....

Zo, nu is het beter te zien. Links onder stukje van de voeding en daar boven de X-tal-oscillator voor de MHz-stappen.

De bedrading naar de connectors.

Rechts de Antenne-trap en de HF-versterker. Voor het afregelen moeten waarschijnlijk de kapjes verwijderd worden. Hier is wel te zien hoe de bereiken verdeeld zijn.

Bereik van (MHz) tot (MHz)
     
1 2 4
2 4 6
3 6 8
4 8 10
5 10 12
6 12 14
7 14 16
8 16 18
9 18 20

Nu nog eens spanning op de radio, maar dat wordt ook nog een aardige puzzel, alleen de gloeidraad-spanningsvoorziening al.....

Het schema, het is niet helemaal aan elkaar te krijgen, daarvoor waren kopien te slecht. Klik er op en het is wat groter

Flag Counter