PHYWE Netzanschlussgerät type 7532

Ooit heb ik dit kastje van iemand over genomen en er eigenlijk niet weer naar gekeken.  Maar onlangs kwam ik hem weer tegen en werd mijn nieuwsgierigheid gewekt om eens te kijken wat hij doet en vooral wat er in zit. Dus, apparaat uit elkaar gehaald en bekeken en tevens plaatjes gemaakt van dit toestel.
De voeding is gemaakt door Phywe, Physikalische Werkstätten A.G.; Göttingen    (Duitsland) en wordt "Netzanschlussgerät" genoemd.

Mocht u ook zo,n apparaat bezitten en denkt er nog garantie op te hebben, hier onder de gegevens van de firma:

1913 opgericht door Dr. Gotthelf Leimbach, 1918 naamswijziging in "Physikalische Werkstätten mbH" und start van de productie van physica-leermiddelenl. 1940 Nieuwe firmasoort "PHYWE Aktiengesellschaft" Adres: Physikalische Werkstätten A.G.Göttingen Zweigniederlassung Berlin SO36 Oranienhof, Oranienstrasse 183 Telefon: Amt Moritzplatz 8850-51.  Of het allemaal nog actueel is merkt u vanzelf.

Het voedingsapparaat met een mooie blauwe frontplaat. Op de onderdelen staan datumstempels van 1958. Dat zal ongeveer overeen komen met het bouwjaar.

Een overzicht van alle knoppen, schakelaars, zekeringen en aansluitbussen.

Op bovenstaande afbeelding de indeling, de functie zijn goed te herkennen.

Aan de zijkanten bevinden zich redelijk grote ventilatiegaten.

Achter de "Schuko"aansluiting en het typeplaatje, tevens serienummer. Schuko betekent overigens "Schutzkontakt" , dus met randaarde. Je had in Duitsland ook nog "SCHUCO", maar dat was speelgoed, zie deze link : SCHUCO

De combinatie type- en serienummer.

Aan de achterkant twee zwarte gelijkrichtcellen B250C150 en twee elco's van 2x32 muF. Je ziet ook wel uitvoeringen waarbij de gelijkrichters op de plek van de elco's staan en vice versa.

Een zijkant met gezicht op de trafo en op de draadgewonden potmeter van 10 K voor de regelbare 250 V 50 mA. (Niet gestabiliseerd.)

De andere kant ziet er eender uit. (bijna).

De onderkant met onder de twee automaat-zekeringen en twee smoorspoelen. Alles netjes bedraad met kousjes.

De bovenkant, met weer de twee potmeters, maar ook twee Wima-condensatoren. Daar van zou de kwaliteit wel eens zwaar kunnen tegenvallen, vervangen dus.

Om het geheel wat inzichtelijk te krijgen, hier onder nog het schema:

Voor de liefhebbers om het apparaat na te bouwen......

Overigens beweert de fabrikant dat de rimpel kleiner is dan 0,3 promille

 

 

 

 

Flag Counter