Een setje analoge meters in een lederen tas met draagriem. Te samen een Volt- en Ampèremeter. Er staat verder geen enkele aanduiding op wie de apparaten gemaakt heeft, vreemd als je zulke zaken produceert. Vermoedelijk Duits, maar dat is absoluut niet zeker. Wie het weet mag het zeggen.
Een Voltmeter die van 0 tot 600 Volt kan meten en een Ampèremeter die de stromen 0 tot 50 Ampère kan laten zien. Wat gelijk opvalt is het feit dat de schalen niet geheel lineair zijn, maar dat komt omdat het "weekijzer-meters" zijn. Vele jongeren zijn al niet meer op de hoogte dat dit soort meters ook nog bestaat. De term "weekijzer" is de aanduiding voor een ijzersoort waarin heel weinig koolstof is verwerkt. Dit zorgt voor een vrij zacht soort materiaal in tegenstelling tot het veel hardere normale staal.
Een duidelijke uiteenzetting van wat weekijzer is vindt u HIER.
En ja, anologe meters zijn tegenwoordig uit den boze bij de jongere generaties. Men denkt bij digitale meters dat ze veel nauwkwuriger zijn dan de analoge. Nou, vergis je je er niet in, die digitale zijn zo nauwkeurig als de lineariteit van de zaagtand waarmee de te meten spanning vergeleken wordt en dat is bij de goedkopere types niet zo goed. Maar ja, je leest wel af tot drie cijfers achter de komma de verkeerde waarde. Aan de andere kant waarom zou je de meeste spanningen zo nauwkeurig moeten aflezen? Het nadeel van digitale meters is dat je langzame veranderingen niet goed kunt waarnemen en dat is wel het geval met een simpel wijzer-instrument. En die nauwkeurigheid? Een analoge meter met een spiegelschaal is behoorlijk nauwkeurig af te lezen.
Het is natuurlijk ook een kwestie van smaak, dus laten we het hierbij laten.
De voordelen van de weekijzermeters tov. de draaispoelmeters zijn de ongevoeligheid voor polariteit, dus + en - verwisselen maakt niet uit en wisselspanning meten kan ook zonder aan schakelaars te draaien. De robuustheid is ook groter dan bij de draaispoelinstrumenten die met hun fragile draaispoeltje, bijbehorende lagering en balancering niet echt tegen hardhandig gebruik kunnen.
Natuurlijk, nadelen zijn er ook. De schaal is niet helemaal lineair, het onderste gedeelte zeker niet. De nauwkeurigheid is ook wat minder en bij spanningsmeting wordt de te meten bron redelijk zwaar belast.
Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt u een vergroting in een apart venster.
Dit het setje, links de Volt-meter en rechts de Ampère-meter.
Je kunt ze ook gebruiken wanneer ze nog in de tas zitten.
Het gesloten tasje, ook als toilet-tasje te gebruiken.
De beide meters uit hun beschermende omgeving gehaald.
De Voltmeter, rechts onder staat wel een soort merkje, maar het is niet te lezen wat er op staat.
Het merkteken , een M boven en een W beneden. Mess-Werke ??
De tekens die ook op de schaal staan, de linkse is het teken voor een weekijzer-instrument, de 1,5 is de "klasse" of meetnauwkeurigheid, in dit geval 1,5 % bij volle schaal voor wisselspanning, dan het teken dat je het instrument liggend moet opstellen om het te gebruiken en het sterretje met inhoud geeft de test-spanning in kV. aan.
U ziet hier de spiegelschaal. Duidelijk is te zien dat tot 50 Volt er geen zinnige uitlezing mogelijk is.
De drie meetbereiken.
Nog een blik op het binnenwerk. Overigens kan men de lineariteit van zo'n instrument nog verbeteren door de vorm van het deel dat in de meetspoel wordt getrokken een bepaalde vorm te geven.
Deze meter heeft ingebouwde shunts, ook hier is het eerste deel van de schaal niet erg nauwkeurig. Aan het eind van de schaal worden de afstanden tussen de meetwaarden ook kleiner.
Ook hier de eigenschappen van het instrument in de linker onderhoek.
De drie aansluitingen zijn wat degelijker dan die van de voltmeter. Nou ja, er moet ook 50 Ampère door. Het zal wel warm worden.
De opengewerkte meter.
Voor eenvoudig meetwerk van bv netspanning en opgenomen stroom van enige Ampères is de set wel geschikt, maar ja, een AVO is toch wat handiger.