500 Volts Megger van Evershed & Vignoles

Een Megger van Evershed & Vignoles van de Acton Lane Works in Chiswick London W.4.

De naam van het apparaat dekt gelijk de lading, het instrument kan hoge weerstandswaarden meten in de orde van grootte van MegOhms.

Dit wordt bereikt door met een DC-generator een spanning van ca 500 Volt op te wekken. Dit gebeurt met een slinger die een generator aandrijft. Het Britse patent hiervoor , no.400728, werd al in 1933 aangevraagd.

De hier besproken Megger wordt ook wel de "Wee megger" genoemd. Hans, PA0LED gaf mij onderstaande uitleg over die naam: De benaming "Wee Megger" komt vanwege de kleine afmeting in vergelijking met de destijds gangbare instrumenten (met die cilindervormige generator aan de zijkant). Wee = small = klein maar in de 40-er jaren een beetje gerelateerd aan Wee Willy Winky.

De Megger netjes verpakt in een degelijk lederen tasje.

Zo ziet het instrument er bijna gebruiksklaar uit.

Uit het tasje gestapt.

De slinger waarmee de spanning van 500 Volt wordt opgewekt.

Slingermechaniek van opzij gezien.

De schaal loopt van ca 10 kOhm tot > 20 MegOhm.

Het binnenwerk van de Megger. Fotobron : http://www.richardsradios.co.uk/megger.html  gemaakt door : Angus Jamieson. Hier onder nog enige voorbeelden van hoe er met deze meter wordt gemeten.

De meetwijze voor isaolatie-test en doorgangs-test.

Door op bovenstaand plaatje te clicken opent U de pdf van een gebruikershandleiding. Het is welliswaar niet dezelfde Megger, maar het principe is gelijk.

 

Flag Counter