Leader, Model LDM-810 Grid Dip Meter.

De Leader LDM-810. Het is inderdaad nog een "rooster-dipmeter". Veel van de nieuwere dippers worden met halfgeleiders uitgevoerd. Dat heeft ook z'n voordelen, geen eigenwijs netsnoer en licht in gewicht. Nadeel is dan wel weer dat de batterij altijd leeg is als je hem wilt gebruiken. Maar ja, dat is ook zoiets, wie gebrikt zo'n ding nog??? Een rondvraag bij verschillende radioamateurs gaf een wat droevig resultaat. Er waren mensen die nog nooit van zo'n apparaat gehoord hadden, dan een hele meute die niet wist wat je er mee moest doen. Goed dat waren dan wel wat jongere radio-enthousiasten. De oudere garde kende het apparaat wel, maar gebruikte het nooit want ze bouwden niets meer zelf en als ze dat al wel deden, dan waren de kringen met rinkernen zodanig berekend dat er niet meer aan gemeten hoefde te worden.  Ja, toen bleef er maar een kleine categorie "Diehearts"over, de echte prutsers die ook konden vertellen wat je allemaal wel niet met zo'n apparaat kon doen. Kijk maar eens in oude Electrons en Radio-bulletins waar artikelen gepubliceerd zijn waar dit alles beschreven is.
Maar nu ter zake.

De Leader LDM-810

Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt u een grotere afbeelding in een apart venster.

 

Dat is het kleine wonder der techniek, een stevige behuizing in een moderne look.

In korte bewoordingen de algemen zaken.

De meter met ingestoken spoel.

Hier zijn de eigenschappen te zien. Als buis is de 6CW5 ( Nuvistor) gebruikt. Dit buisje werd vroeger veel gebruikt om 2 meter-converters te maken, maar was ook populair bij de vossenjagers om er een ontvanger mee te bouwen. Ja, wel met batterijen natuurlijk.

Dit is zo'n 6CW4, voetjes hiervoor zijn tegenwoordig moeilijk te verkrijgen.

Bovenaanzicht van het instrument.

Afstemknop met schaal. Verdeeld in 6 frequentie-gebieden. Deze zijn "genummerd" met de letters A t/m F. De overeenkomstige letter staat op de spoel. Andere merken hadden daarvoor een kleurcode en waren de schalen ook in de betreffende kleur uitgevoerd. Ik vind dat wat handiger, maar dit werkt ook prima.

Het  verdere bedieningspaneel. Boven in de roosterstroom-meter. Dan de functie-schakelaar, De stand "diode" is voor het gebruik als absorptiemeter een soort "Wavemeter" met een LF-uitgang, aan de kant van het netsnoer, biedt de mogelijkheid met een telefoontje mee te luisteren. In de stand  osc." staat de buis inderdaad te piepen en is de dipmeter als zodanig te gebruiken. Wil je de meter ook een herkenbaar draaggolfje laten produceren dan kan dat in de stand "mod". Een neonbuisje in het inwendige is als toongenerator gebruikt om het HF-signaal te moduleren met een toon van ca. 1000 Hz.

Links het netsnoer en rechts de telefoonaansluiting. Het serienummer en ja, waar zou het ding vandaan komen....

Met twee schroefjes is de kap te demonteren. In het midden de voedingstrafo en links daarvan de meter, schakelaars en afvlakfilter. Ook het neonbuisje is hier te zien. Rechts de eigenlijke oscillator.

Hier is de Nuvistor duidelijk te herkennen.

Aan de andere kant is de dubbele afstemcondensator te zien. De spoelen worden in een entree gestoken. Hiervoor is een kristalhouder gebruikt.

De rest van de zijkant, midden nog een keuzeschakelaar voor de te gebruiken netspanning.

Het bovenaanzicht van de gebruikte onderdelen.

Op deze foto staan de zes beschikbare spoelen. Ze zijn van stevig materiaal gemaakt en hebben een goede contactverbinding met de dipper.

Dan nog het schema van dit nuttige instrument.
Ik heb de dipper gecontroleerd en de aanwijzing op de schaal komt verrassend goed overeen met de gegenereerde frequentie. Het dippen gaat ook bijzonder goed, vooropgesteld dat je de gevoeligheid wat bij regelt. Verder de spoel op een zodanige afstand van de te meten schakeling houden dat de invloed op de frequentie niet te veel is, maar nog wel net een dipje zichtbaar is.

Documentatie : Een pdf van het Manual.

 

Flag Counter