Kristallen-tester-02

Aangezien de eerste uitvoering van de kristallen-tester wel wat omslachtig in de werkwijze is (maar wel betrouwbaar) heb ik mijn zinnen gezet op een tester met een direkte digitale uitlezing. Dus eerst eens op internet gezocht en wat vond ik daar, jawel een complete tester met uitlezing van 1 Hz tot 50 MHz. Ja, jaU leest het goed.

En wat mag zoiets kosten?  Tussen de €6,- en $ 38 .Mijn keuze viel op een exemplaar van, met verzending, €12,--. Daar kun je zelf niet wat bij bedenken en maken, dus snel zo'n wonder-apparaat besteld. Met twee dagen arriveerde het pakketje al. Natuurlijk de zelfde avond nog in elkaar gezet en geprobeerd. Er zat een voedingskabel bij voor een USB-poort. Maar ja, ik had gezien dat er een voltage-regulator op zat en er maar direkt 12 Volt opgezet van een klein stopcontactvoedinkje.  Gelukkige heb ik een scherpe neus, want het begon al aardig te stinken. Snel uitgeschakeld en gemeten wat er aan de hand was, 12 Volt in, 12 Volt uit. Ja dat gaat niet goed. De regulater er uit gesoldeerd en 5 Volt op de voedingslijn gezet. Het display deed het nog, maar ja er zit ook nog een micro-processor op. Vooruit, kristal er op aangesloten en waarachtig het werkte.
Ja en nu eens kijken of een 100 kHz ijkkristal ook werkt, nee dus.... Bij ca 2 MHz houdt het op. Dus niks met 1 Hz.
Het is me nu duidelijk, je kunt het ding ook als counter gebruiken, er zit een apart ingangetje op, met een jumper te activeren en die counter die werkt inderdaad van 1 Hz tot 50 MHz. Er zit dus niets anders op dan een aparte oscillator te maken waar een bereik van 80 kHz tot 20 MHz (dat vind ik hoog genoeg) .

Na een zeer uitgebreide zoektocht heb ik gevonden wat ik wilde, welliswaar niet één oscillator voor het gehel bereik, maar twee. Eén voor 40 tot 800 kHz en een tweede voor 1MHz tot 20 MHz. De laatste moest wel in twee gedeelten, van 1MHz tot ca. 2 MHz en van 2 MHz tot 20 MHz. Het onderstaand kastje is het resultaat.

Een kunstofdoos met twee entree's, twee schakelaars ( Er komt nog een aan/uit-schakelaar bij) en een vijf-digit-display. De belettering komt nog.

Bovenste entree is voor kristallen van 1 tot 20 MHz. De schakelaar ernaast is voor de keuze 1 tot 2 MHz of 2 tot 20 MHz.  De entree er onder is voor kristallen van 40 tot 800 kHz. De schakelaar tussen de beide entrees is voor de keuze van een der beide oscillatoren. Rechts boven de 5 digit uitlezing met zelfinstellend bereik.

Links de print van de counter en rechts die met de twee oscillatoren.

Een blik op de entree's met de aangebouwde oscillator-print.

 

links de oscillator (met de zwarte torren) voor 40 tot 800 kHz en rechts de 2N2222A voor het bereik 1 tot 20 MHz.

De onderkant van de counterprint. In eerste instantie had ik hem netjes gesoldeerd, maar enige wijzigingen ziet het er wat minder uit.

Ik heb de spanningsregulator  HT7550-1 vervangen door een 8705L, daarbij kloppen de aansluitingen niet met de originele regelaar, dus opletten!!! Verder heb ik het display er weer uitgesoldeerd en op delen van IC-voeten geplaatst zodat de voorkant wat beter past tegen de frontplaat. Ik heb ook nog een rood-filter aangebracht, dat komt de weergave erg ten goede.

Dan, hieronder wat afbeeldingen van de counter:

Dit is de counter in de originele vorm.

De wat grotere onderdelen.

De complete inhoud van het bouwpakket, de beige onderdelen zijn de plexiglas-delen van de behuizing.

En zo ziet de maagdelijke print er uit.

Het schema van de tester/counter.

De componenten-opstelling.

De stuklijst.

De "Engelse" tekst.

De eigenschappen van de tester in de counterstand, jumper in onderste stand.

De maximale amplitude van het te meten signaal is 30 V. De schakeling kiest automatisch het juiste meetbereik. De microcontroller, een PIC 16F628, is een voorgeprogrammeerde microprocessor.
De schakeling heeft een energiespaarstand en schakelt zichzelf uit als hij 15 seconden niet wordt gebruikt. Via de USB-kabel kan ook een externe spanning worden aangesloten, maar dan alleen uit een USB-adaptor.
De tester kan ook de frequentie weer van de meeste gangbare kristallen. (Jumper in bovenste stand) Freq.bereik ca 3 tot 20 MHz.
Hij wordt geleverd met een doorzichtige plexiglasbehuizing.

Frequentieverschuiving.

Als de frequentiemeter wordt gebruikt op een kortegolfontvanger of -zend/ontvanger, kan automatisch een waarde opgeteld of afgetrokken van de gemeten frequentie (al naar de gebruikte middenfrequentie en mengmethode).
Het logische niveau op RA5 (pen 4) van de PIC 16F628 schakelt om tussen de gewone frequentiemeting en de meting met frequentieverschuiving.

De beschikbare instellingen:

455,0 (kHz), 4,1943 (MHz), 4,4336 (MHz) of 10,700 (MHz).

Tot zo ver de beschrijving van de tester/counter.

 

Flag Counter