Jemco MT-944

Deze universeelmeter kwam ik in een kringloopwinkel tegen. Na te hebben gevraagd wat het eigenlijk was en wat je er mee kan doen kwam het antwoord dat zij dat eigenlijk ook niet wisten. Na te hebben gezegd dat ik het wel een grappig ding vond, heb hem voor heel weinig Euro's meegekregen. Het is een ouder en groter model dan de MT-316. Ik zal nog eens advertenties nazoeken om te zien wat de prijs was en wanneer hij te koop werd aangeboden. Wat ik niet wist dat deze meter (ook ?) als bouwdoos te koop was, zie het tweede deel van deze pagina, De Bouwdoos.

Het apparaat in verticale positie.

Hetzelfde maar nu liggend.

De schaal.

De keuzeschakelaar, verdere uitleg over de meetbereiken is niet nodig bij het zien van de schaal en deze foto.

Het batterijenbakje voor de weerstandsmeting.

De schakelaar met alle weerstanden.

De weerstand van het Ohm x 1 bereik heeft een burnout. Waarschijnlijk een grote spanning gemeten in deze stand. De waarde is 47 Ohm. Daar is nog wel aan te komen.

Het gehele binnenwerk.

Naar paginabegin.

 

Dankzij de oplettendheid van Hugo Sneyers (ON6HN), heb ik wat meer documentatie van de meter gekregen .Een vriend van Hugo, Dirk uit Lede (Vlaanderen) heeft dit mooie instrument onlangs gekocht. Het blijkt een bouwdoos te zijn en Dirk heeft dit instrument in "maagdelijke" toestand vergaard. De gehele fotoserie en de pdf van het schema zijn opgestuurd naar het Radio Museum (RMorg), en toegevoegd aan de daar al aanwezige beelden.

Na overleg door Hugo met Dirk heb ik nu ook het nieuwe beeldmateriaal gekregen om het op deze website te zetten, waarvoor mijn hartelijke dank. Hier komen ze:

De doos waar in alles verpakt zit. Volgens Dirk is dit een Oosterse verpakking omdat het openen van de doos naar rechts gaat, terwijl wij gewend zijn een doos als een boek te openen, dus naar links.

Het instruction-manual in de geopende verpakking.

De uitgebreide handleiding.

De voor- en achterkant. Het schema, hier in pdf.

De bijbehorende beschermtas.

Deze wordt ook op Oosterse wijze open gemaakt. De gehele inhoud nog gesealed in plastic.

Het zakje vor de testsnoeren.

Niet alleen snoeren, maar ook andere hulpstukken en de batterijen.

De tas zonder instrument, dat moet nog in elkaar gezet worden.

Nog geconserveerd met silica gel.

Met een summiere handleiding om het instrument niet direct te vernielen.

En overal nog te vullen gaatjes.

Zo moet het ongeveer worden.

De rest van de onderdelen ook nog degelijk verpakt.

De gehele verzameling en wat nu ????

Gelukkig is er een uitgebreide bouwbeschrijving toegevoegd, hier kan een vakman mee uit de voeten. Als ik Dirk zou zijn, zou ik hem in de originele staat laten. Meten kun je wel met andere instrumenten en in deze toestand krijg je hem nooit weer.

 

En dit is dan het resultaat.

Naar paginabegin.