Heathkit IM-13 VTVM ( Buis Volt Meter )

Niet "Moeders mooiste", maar ook deze buis-volt-meter hoort thuis in de serie IM-XX van Heathkit. Aanvankelijk was het niet de bedoeling hier een hoofdstuk voor te maken. Maar ja de nieuwsgierigheid overwon het van de luiheid en ik heb het apparaat getest en geconcludeerd dat het voor een meetinstrument van deze leeftijd, over de 50 jaar, nog een heel bruikbaar geval is.

De plug en de knoppen zijn niet origineel.

Front. Voltmeterbereik van 1,5 tot 1500 Volt Weerstand van ca 1 Ohm tot ca.100 MegOhm.

De schaal. De rode kleur is wat vergaan, dat is bij vele schalen zo, vooral de Japanse meetinstrumenten hebben er last van, dit zal ook wel Japans zijn.
Door het intensieve gebruik is de meterbehuizing ook behoorlijk aangetast en opnieuw gelijmd. De wijzer heeft ook al een "rechtmaak-operatie" ondergaan.

De bediening met de bereik-aanduiding, daar is dus geen verdere uitleg voor nodig.
De ingang in het midden is de connector voor de meet-probe of de meet-snoeren. De andere gaten zijn door de vorige eigenaar gemaakt.

De originele meetprobe ontbreekt, het is een meetkop met serieweerstand van 1 MegOhm voor DC-metingen, die met een schakelaartje overbrugd wordt bij AC- en Ohm-metingen. Die moet dus nog gemaakt worden.

Het binnenwerk.

Een blik op de achterzijde.

Links de electronica voor de meting en rechts het voedingsgedeelte, waarbij de voedingstrafo wat krap bemeten lijkt gezien de donkere plek op het papier..

Hier is de 1,5 Volt batterij te zien voor de weerstandmeting, tevens referentie-spanning bij de ijking van de weerstand-meetinstelling.

.

Het ziet er naar uit dat dit apparaat al de nodige reparaties heeft ondergaan, de groene draden zijn later aangebracht.

De 12AU7 en 6AL5 zijn tussen voedingstrafo en batterij geplaatst.

Op de voorgrond de twee instelpotmeters voor nul-punt- en weerstand-instelling. Verder de drie potmeters voor DC-, AC-calibratie en AC-balans.

Hier is goed te zien dat de originele weerstanden vervangen zijn door types van diverse merken en uitvoeringen.

Het schema van de IM-13, door op de afbeelding te klikken krijgt U een groter beeld.

 

In de gebruiksaanwijzing staan de verdere details van het instrument.

 

Flag Counter