De AVOMETER EIGHT Mk. 6 Universeelmeter

De modernere opvolger van de AVO 8 MK....
De schaal is beduidend eenvoudiger dan die van de oudere meters, dat komt ook door het ontbreken van aparte dB-schaal en andere schaal -bereiken.
Hoewel het instrument nog steeds robuust en degelijk lijkt is deze uitvoering toch wat minder dan die van zijn voorgangers.


Het ziet er allemaal heel strak en overzichtelijk uit.

Het vooraanzicht met de tekst "AVOMETER EIGHT Mk. 6" en de twee grote keuzeknoppen.

Zoals gezegd, de schaal, sterk vereenvoudigd met slechts drie indelingen. Dat komt het aflezen eigenlijk wel weer ten goede.

Het bedieningsveld met drie afregelpotmeters voor de weerstandsmeting, de "Cut out" die er voor zorgt dat bij een te krachtige zwaai van de instumentwijzer de verbinding naar het meetinstument verbroken wordt. Dan nog de knop "Rev MC", dat zal wel iets met reverse te maken hebben, moet ik nog even nakijken.

Hier is ook te zien welke meetbereiken dit toestel heeft. De rode "dots" op de 10A en 10 kOhm bereiken betekenen dat de 10 Ampère meting niet meedoet en de 15 Volt batterij ontbreekt. Wie en waarom is niet geheel duidelijk.

De achterkant met de "Operating Instructions" en de klep die toegang geeft tot de twee batterijen en een zekering.

De Instructies.

De geopende batterijbak met links boven de plaats voor de 15 Volt batterij en rechts de plaats voor de dikke 1,5 Volt Monocel. Geheel rechts de plek voor een 1 Ampère zekering en aan de ander kant van de batterij ( + aansluiting) de plaats voor de reserve zekering.

Het binnenwerk uit de kast gehaald, er dienen vier draadjes losgemaakt te worden. Deze voeren naar de twee batterijen die voor de weerstandsmeting nodig zijn, 1,5 Volt voor de twee lage bereiken en 15 Volt voor het hoge bereik.

Een zijaanzicht van de bovenkant van de meter, de dikke zwarte draden zijn van het 10 Ampère bereik.

Op deze afbeelding is de opbouw met twee printen goed te zien. Ze zijn tevens de twee deks van de keuzeschakelaars.

De rechter zijkant met in het midden de Rev MC schakelaar. Links daarvan een blauw printje waarvan me de functie nog niet helemaal duidelijk is.

De andere kant van het meetinstrument, in het midden een der potmeters voor de nul-instelling van een weerstandbereik.

De achterkant van de draaispoelmeter met links daarvan het mechaniek dat bij overbelasting de zaak uitschakelt.

De rechter keuzeschakelaar. De print heeft ook de schakelkontacten, ik ben daar nooit zo weg van, geef mij maar gewone, degelijke ouderwetse draaischakelaars.

Het zelfde verhaal voor de linker zijde.

De stroomtrafo voor de wisselspanning, de koperen strip is de winding voor de 10 Ampère meting.

Voor meer details, volgt hier onder nog de link naar de gebruikershandleiding.

AVOMETER EIGHT Mk.6