GOERZ Unigor e6

 

Weer een instrument van uitermate goede kwaliteit. De Goerz Unigor e6, een mooie universeelmeter uit 1970.

Het instrument wordt opgeborgen in een zwarte lederen tas en met een riempje vast gezet. Een vak aan de rechter zijkant dient voor het bewaren van de meetsnoeren en andere benodigdheden.

Waarom op deze tas BBC staat is me niet helemaal duidelijk, het instrument is echt van de fa. Goerz.Een antwoord op deze vraag wordt hier onder door een oplettende lezer gegeven, waarvoor dank!!

Goerz is een van oorsprong Oostenrijks bedrijf gevestigd in Wenen. Het bedrijf is later samen gegaan met Metrawatt in Nurnberg (Duitsland).
Het heette toen Goerz-Metrawatt , later is dat eigendom geworden van het Duits/Zwitserse BBC (Brown Boveri Company), het heette toen "BBC Goerz Metrawatt" Deze bedrijven zijn later gefuseerd met het Zweedse Asea en ABB geworden, "ABB Goerz Metrawatt",   in Nederland vertegenwoordigd door BBC, later ABB Componenten .
Op de latere Unigors stond trouwens ook BBC en later ABB. Helaas is het geweldige bedrijf in Wenen met hun mooie instrumenten teloor gegaan, eerst gefuseerd met Norma Instruments, later over genomen door de concurent Fluke.
Je vindt er, afgezien van de vele patenten (daarvoor werden ze natuurlijk over genomen) niet veel meer van terug.
Conclusie, de tas is op een later tijdstip dan de meter gekocht, of de meter heeft lang op voorraad gelegen, hoewel er dan een aluminium stickertje "BBC Goerz Metrawatt" opgeplakt werd.

Het huis van de meter is van grijs kunststof gemaakt.

Het vooraanzicht, een overzichtelijk geheel.

Het draaispoel instrument met spiegelschaal.

Op deze afbeelding zijn alle meetbereiken te zien en op de achterzijde van de meter, op de afdekplaat, zijn de eigenschappen per bereik te lezen, zie onder:

De details, klik op de foto voor een grotere afbeelding.

Onder de afdekplaat bevindt zich het batterij-compartiment, de zekering en de reserve-zekeringen. Het is raadzaam, bij langere tijd "Niet bebruik" de batterijen te  verwijderen. Dat is dus bij dit instrument niet gebeurd met als gevolg een aantasting van de contactveer van de batterij en een beschadiging van de onderplaat.

De lege kast met batterij-compartiment. Het geheel is bekleed met metalen plaatwerk om externe stralings-invloeden te voorkomen.

De print met bereikschakelaar.

Linker zijkant met nood-rem, het afschakel-mechaniek bij overbelasting.

Een wat nadere blik op die noodrem.

Op deze foto nog meer noodremmen zoals een paar diodes over de draaispoelmeter, drie neon-lampjes over bepaalde bereiken,rechts onder een vonkbrug en natuurlijk de zekering..

De rechter kant, ook volgepropt met electronica.. De blauwe Philips elko's dienen in de gaten gehouden te worden, ze willen nog wel eens uitdrogen.

De onderkant.

De bovenzijde met de aansluitingen voor de meetsnoeren.

Tot slot nog een blik op diverse halfgeleiders

Het schema en de werking van de chopper, bijdragen geleverd door Huib Huijen, waarvoor dank!

Het schema, klikken om het te vergroten. Geen componentenlijst aanwezig, dus geen componentwaarden.

Principe-schema.

Het omzetten van een zaagtand naar een blokgolf, de chopper.

Voor de liefhebbers, het Manual in pdf.

En nog een schema. Delen zijn als functie-blokjes getekend en de schema's hier van zijn niet gepubliceerd en ook nergens te vinden.

 

Flag Counter