Nog een transistor-tester uit de stal van Jan Vos (PA3FAU). Deze is van het merk TTC Quality Electronics. Waar deTTC voor staat is niet bekend, ze maakten ook universeelmeters en het is een Japans bedrijf. Er schijnt nog een zelfde checker te zijn onder de merknaam Eagle.
De transistor-checker met drie snoertjes met krokodillenklemmen om de transistors aan te sluiten, rood = collector, geel = basis en zwart = emittor.
Het vooraanzicht van het meetinstrument.
De meterschaal, de Alfa van 0,708 tot 0,9967, wat een nauwkeurigheid...... De Beta loopt van 0 tot 300. Verder kun je er ook nog Ohms mee meten en IC0 in twee bereiken.
Om dit alles in te kunnen stellen zijn er een aantal knoppen waarvan de werking wel duidelijk is. Je kunt er ook ook een diode op meten!
In de stand ADJUST kan met de ADJUST-potmeter de meter op volle schaaluitslag ingesteld worden. Hierna kan gekozen worden uit een normale of een power-transistor. En natuurlijk het type transistor, PNP of NPN. Door de Push to Check
schakelaar naar boven Ic0 of naar beneden α & β, kan de transistor gemeten worden, hier bij is de Ic0 de rest of sper-stoom tussen basis en collector te meten ( Ic0-schaal) en in de onderste stand de versterking. Overigens bij de Ic0 meting kunnen in de stand General stromen tot 50 microAmpére gemeten worden en in de High Power-stand van 0,1 t0t 1 milliAmpére. De α-schaal loopt van 0 tot 0,9967 en de β-schaal lopt van 0 tot 300.
Wanneer een diode wordt gemeten en de diode in de juiste richting op de bussen is aangesloten kan met de knop Forward en Reverse resp. de geleidingsweerstand en de sperweerstand gemeten worden op OHMS schaal.
Een simpel maar doeltreffend meetinstrument dus.
Het binnenwerk, een buizentester ziet er toch wat indrukwekkender uit.
De eigenlijke schakeling.
De schakelaar voor de keuze Ic0 en Alpha & Beta.
De andere zijde met de aansluitbussen voor de transistor en de diode.
De onderkant met een instelpotmeter en de keuzeschakelaar General--ADJ---High Power.
De behuizing met boven in een klem om de 9-Volts-batterij vast te houden.
Nu maar eens proberen of er nog wat zinnigs mee kan worden gedaan.
Hier onder het manual:
Het schema, voor de na-bouwers.