PYE    Scalamp electrostatische voltmeter EE-11310

Dit is, qua vormgeving, één van de lelijkste meetinstrumenten die ik ooit tegen gekomen ben. De behuizing ziet er uit alsof het in de 18. eeuw ontworpen is. Overigens wel erg Engels, maar ja de fabrikant is ook PYE. Deze firma produceerde echer ook heel erg mooie apparaten, zoals ontvangers en zenders.
Maar dit apparaat is voor de meeste radio-amateurs behoorlijk onbruikbaar en alleen als rariteit op de plank neer te zetten.
Ik wil nog wel eens proberen om een plastic voorwerp statisch op te laden en dan te meten of het werkt. Voorlopig echter een voorlopige beschrijving en wat foto's.

Door op de afbeeldingen te klikken krijgt U een vergroot beeld in een extra window.

Het apparaat werd in 1955 op de markt gebracht en heeft tot bijna 2000 dienst gedaan. Het voordeel van de meetmethode is dat de meter geen belasting vormt voor de te meten bron.

Zo ziet het monster er uit. Zou niet misstaan als weegschaal bij de slager.

Vooraanzicht met een brede schaal  die tot 20 kV aan kan geven. Het instrument is in februari 1994 nog gecalibreerd. De techniek kan ook nu, 2024, nog wel gebruikt worden.

Links de ingang en de aarde. In het midden het klepje waar achter de projectie-lamp zit.  Aangezien elke lamp wel een wat afwijkende gloeidraad heeft dient bij verwisseling van de lamp de positie opnieuw ingesteld worden.  Door het ronde klepje te openen kan dit gebeuren. Verder een controle-lampje, dwz. een rood lensje. Je ziet dan of de projectielamp het doet. Om de lamp te wisselen moeten de vier schroeven in de rechthoek losgedraaid worden. Verder aan de rechter kant de aan/uit-schakelaar en de netaansluiting. Het apparaat kan ook zonder netspanning gebruikt worden. In de rechter bovenhoek bevinden zich twee aansluitpunten waar een gelijkspanning van 4 Volt (batterij) aangesloten kan worden. Bij net-bedrijf zijn die punten met een brugje kort gesloten.  Dus deze aansluitingen staan in serie met de ingebouwde voedingstrafo.

Het lampje, achterin is nog een plaats voor een reserve-exemplaar. Verder bevindt zich boven ( Niet goed zichtbaar) een knopje voor de instelling van de te gebruiken netspanning van 220 of 115 Volt.

De niet lineaire schaal.  Die van 0 tot 20 kV loopt. Onder de 5000 Volt valt er weinig te bekijken. Boven op de kast is een draaiknop aangebracht waarmee de aanwijzing op nul kan worden gezet. Modellen voor hogere spanningen hebben op deze plaats een grote isolator waar zich bovenop het meetpunt bevindt.

Bovenaanzicht van de meter. Helemaal boven de nulstel-knop.

Het logo van de zeer bekende firma uit Cambridge in Engeland.

Zijaanzicht. Ik kon de plakresten er  niet af krijgen, misschien nog eens met sticker-oplosser proberen.

Wanneer de kap er af is blijft dit over.

Links de net-aansluiting met schakelaar. De trafo zet de netspanning om in vier volt. De kanonsloop boven de trafo is een lenzenstelsel dat het licht van de projectie-lamp concentreert en op een spiegeltje aan het meetinstrument  richt.  In het lenzenstelsel bevindt zich ook een draadje dat als wijzennaald geprojecteerd wordt.De meter zelf bevindt zich achter de grijze houder aan de rechter kant.

Het geheel vanaf de linker kant.

Rechts de hoogspannings-doorvoer, via de flexibele slang gaat de spanning naar de isolator waaraan zich een ronde knop bevindt. Rond deze knop wordt bij de meting een statisch veld gevormd . Dit veld zorgt er voor dat een koperen plaatje van het meet-mechaniek aangetrokken wordt.

Op deze foto is het koperenplaatje te zien. Met een aangesoldeerd span-draadje voor de ophanging.

 

Net boven het rode haakje bevindt zich het spiegeltje ( vierkant donker vlakje) waar de lichtstraal op gericht is.  Het rode ding maakt overigens geen contact met de ophanging van de spiegel en dient voor bescherming tegen een te heftige uitslag. Het ronde busje onder de spiegel bevindt zich in een magnetisch veld van de U-magneet. Waarschijnlijk wordt hiermee de beweging van de aanwijzing gedempt. Overigens is het hele meet-systeem opgehangen tussen twee dunne metalen spandraadjes.
Door aan de knop boven op de kast te draaien wordt de spandraad meegedraaid en zo kan het nul-punt ingesteld worden.

Hier is nog eens te zien hoe het geheel bevestigd is.

De achterzijde van het instrument. Met het draad-einde in het midden kan de spiegel uitgericht worden op de schaal. De groene draadjes leggen alle delen aan aarde,

De achterkant van de demper en de U-magneet. Hoe het geheel precies werkt weet ik nog niet. Vooral omdat er ook wisselspanning mee kan worden...............

Zo ziet het er uit wanneer de meter in werking is. De hier afgebeelde meter is een ander type dan de hier besprokene. Er is niets aangesloten en de lichtvlek is er opgetoverd door de nul-instelling te verdraaien.

Op deze folder zijn de drie categorien opgesomd, de E.E. 11308, 11309 en 11310. Deze laatste is diegene die hier werd besproken. Het bereik is van 5 tot 18 kV DC en 5 tot 12 kV AC. (rms).

Flag Counter