Hansen UV-47 Universele-VTM ( Buis Volt Meter )

Een buis-volt-meter van de firma Hansen.. Een firma die al in de jaren 60 met universeelmeters adverteerde in de prijslijsten van "Aurora en Kontakt"

Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt u een vergroting in een apart venster.

Het waren niet de goedkoopste meters, maar ze waren wel goed. Ik dacht altijd dat de naam "Hansen" voor iets uit Scandinaviƫ was, maar achteraf blijkt het gewoon Japans te zijn.
Maar ze verkochten dus ook Buis-Volt-meters. Die benaming dekt de lading niet helemaal, want naast Volts kun je met de UV-47 heel veel zaken meten.
Zie onderstaande advertentie:

Het is een Belgische advertentie met Waalse tekst.

Hier de vertaling van de tekst. De prijzen zijn in Belgische Frankskes. Wat wel bijzonder is, de meter werkt zonder extra batterij voor de Ohmmeting, dat zie je niet zo vaak bij deze instrumenten..

En zo ziet dit instrument er uit.

Het vooraanzicht met alle ingangen, knopjes en indicatoren.

Het meetinstrument. De schalen met de verschoven aanduidingen maken het er niet eenvoudiger op om de meter af te lezen. Maar ja, in de 60.er jaren had ik ook nog betere ogen....

Nu, keuze genoeg, maar ook hier teksten die bijna op de kop staan, ook niet het toppunt van handigheid.

De keuzeknop voor de verschillende metingen. Onder in het midden het pilot-lampje. Rechts een ingang voor een hoogspannings-probe. Waarschijnlijk iets met een 100 MOhm weerstand in de meetkop. Links de + ingang, een directe verbinding met het binnenwerk.

Boven de drie instellingen, voor "Zero-adjust", "AC-adjust" en "Ohms-adjust".  "G" - Ground en - is de negatieve ingang. De dop in het midden is voor de aansluiting van een HF-probe. "Geen gegevens bekend, wel de prijs).

De achterkant, ik heb er eerst 110 V op gezet aangezien er een Amerikaanse stekker aan zat. Het bleek echter toch om een 220 V-uitvoering te gaan. Dus dit maar op de achterkant aangegeven.

Het voedingsblokje is aan de achterwand en de bodemplaat bevestigd.

Er staan twee gelijkrichters op, 2 x 6X4, wat er allemaal gelijkricht wordt is niet duidelijk. Het schema is nergens op internet te vinden. De twee zekeringhouders fungeren tevens als netspannings-keuze. Ik weet niet wat er gebeurt als je in beide een zekering steekt. De linker is voor 220 Volt bedrijf, de rechtse voor 110 V.

De rechter kant van het binnenwerk met de twee keuzeschakelaars.

Het ziet er allemaal als nieuw uit. Om uit deze warboel van schakelcontacten, draden en weerstanden een schema te destilleren lijkt me een bijna hopeloze opgave.

De achterkant, het chassis met de buizen is vertikaal geplaatst waarbij de weg van schakeldeks en buisvoet heel kort is en de warmte van de buizen gaat netjes aan de rechter kant omhoog en niet langs de weerstanden van de spanningsdelers.

Een blik op de electronica. Dat stelt niet zo heel veel voor. De bovenste buis is van het type 12BH7A, daar is geen Europesche vervanger voor. Het is een dubbeltriode met een lage mu en lage steilheid. De ander buis is een enkele triode met twee dioden, de 6AV6 of de EBC91.

De gegevens, voor de 12BH7 kan met deze data ook wel een vervanger gekozen worden, zo kritisch is dat voor een BVM ook weer niet, de symmetrie van de beide buishelften is wat dat betreft iets belangrijker. Waar de andere triode voor dient is me absoluut niet duidelijk. Voor de beide diodes is er wel wat te bedenken.

Aan de bovenzijde bevinden zich drie potmeters waarmee de ijkingen van AC- en DC-meting worden gedaan. Van de middelste potmeter is nog niet bekend waar die voor dient.

Nogmaals een blik op de buizen. Met de stekker rechts worden de voedingsspanningen uit het gelijkrichtermoduul gehaald. Belangrijk is ook de extra aardingsdraad die van de voeding naar het meter-chassis gaat. Daar was blijkbaar geen pin meer vrij om dat met de connector te doen.

Links de mode-schakelaar en rechts het meetinstrument.

Links de spanningsdelers en rechts de mode-schakelaar.

Hier nog wat componenten tbv. de stroommeting en AC-meting. Ziet er allemaal ongeschonden uit.

Nog enige componenten die waarschijnlijk wat te maken hebben met de voedingsspanningen.

't Ja, nergens enige informatie te vinden van dit mooie instrument. Ik heb hem getest en met enkele kleine correcties blijkt het een uitermate betrouwbaar, nauwkeurig en rustig instrument te zijn. Alleen de uitlezig vind ik niet echt fijn, maar dat is ook een beetje een kwestie van smaak en oogkwaliteit.

Het enige wat ik heb kunnen vinden is een buisvoltmeter van het zelfde merk, alleen wat nieuwer en eenvoudiger, de JM-45. Ik denk dat de principes wel overeenkomen, maar de UV-47 kan veel meer.....
Dus mensen die documentatie van deze meter hebben, graag een mailtje.(Zie contact-info)

Documentatie:

De pdf van de JM-45.

Het schema van de JM-45.

 

Flag Counter