Grundig LF-signaalgenerator TG20

De fima Grundig, ooit opgezet door Max Grundig. Een waar begrip in Duitsland en ook in de rest van de wereld. Ze maakten prachtige radio's TV's, bandrecorders, platenspelers enz. enz.  De verschillende types zijn niet te tellen. Ze maakten ook meetapparaten, onderdelen hadden ze toch al en men had er ook wel verstand van. Het is niet zo dat ik nu Grundig apparatuur ga verzamelen, maar zo nu en dan loop je tegen iets aan dat op het punt staat in een grote vuilcontainer te verdwijnen en dat gun ik zo'n ding dan ook weer niet. Dus dit instrument is in de collectie opgenomen.

Door op de afbeeldingen te klikken krijgt U een vergroot beeld in een extra window

 

Een grijs/blauw-grijs kastje.

De voorzijde, ik betwijfel of de knoppen wel origineel zijn, de grote afstemknop is in ieder geval van Philips en de drie kleinere knoppen zijn van redelijk recente datum, Conrad of zo.

De schaal met twee indelingen, de bovenste van 10 -- 120 is voor de Hz-standen en de onderste, 10 -- 100 is voor de x 10 kHz. bedoeld.

Met de knop linksonder wordt het apparaat in/uit geschakeld en tevens wordt de amplitude in Volts ingesteld, maximaal 5 Volt. Met de knop er boven wordt de verzwakker geregeld. Rechts boven de frequentie-instelling, links x Hz en rechts x kHz, waarbij de 10 x stand gebruik maakt van de binnenste schaal op de afstemming.

Met drie schroefjes valt het instrument uit elkaar, alleen een aarddraadje blijft de kast met het inwendige verbinden.

Rechts is de tweevoudige afstem-C goe d te zien, dit soort kom je veelvuldig tegen in de ontvangers van Grundig. Links daarvan de voeding.
Vreemd is dat het bovenste segment van de schakelaar als soldeersteun gebruikt wordt, de kontakten worden niet geschakeld, de as is niet lang genoeg.
Het zwarte rondje in het midden herbergt een 60 Volt, 0,02 A lampje.

Een blik van boven, in het midden aan de voorkant nog een pilot-lampje.

Nogmaals de voeding die op 220 Volt staat ingesteld. Op de printplaat een hele batterij net Siemens elco's. Het schijnt toch wel een goed type elco te zijn, het werkt allemaal nog perfect.

De schakelaar voor het frequentie-bereik. Een wat goedkoop uitziende schakelaar die waarschijnlijk ook in de radio-apparaten toegepast werd.

Nogmaals de afstem-C en een calibratie trimmer.

Hier onder nog wat documentatie:

Het eerste blad van het manual. Hier worden de Amerikaanse transistortypes en de Europesche door elkaar gebruikt.

De specs van het instrument, er is weinig te vinden op internet, de manuals zijn alleen voor (te) veel geld te koop, dus doen we het met een paar gepubliceerde dokumentjes. Dit document toont alleen Europesche types transistoren.
Verder is er een vervelend onderdeel , een lampje van 60 Volt, 0,02 A die als variabele weerstand dient. Als die stuk gaat moet je een vervanger zoeken.....

Het schema, het instrument werkt volgens het Wien-brug-principe en staat garant voor een bijna ideale sinusvorm van het uitgangssignaal, mede door de toegepaste tegenkoppelingen en een soort drietraps versterker. Er bestaan types met Amerikaanse transistoren, maar ook Europesche types worden gebruikt.

Flag Counter