AVO-ELECTRONIC-TESTMETER MK II 4019

De Electroniic-Testmeter van AVO. Op het eerste gezicht een simpele universeelmeter, maar schijn bedriegt. Er zit een zwart netsnoer aan, niet helemaal origineel, maar met inderdaad de bedoeling het apparaat met 230 Volt te voeden. Er zit dus toch wat meer in het kastje.
En inderdaad, het is een Buis Volt Meter, die van alles kan. Het instrument werd in de jaren 1950 -- 1955 gemaakt.  Er waren verschillende uitvoeringen, de MK I bevatte twee EF50 penthodes, de MK II was uitgerust met een 6SN7 en een 6AL5 (EAA91) of D77. Deze uitvoering wordt op deze pagina getoond. Een MK III heeft er niet bestaan, een MK IV echter wel, die gebruikte een 12AU7 (ECC82) en de 6AL5.
De meetapparaten werden gemaakt door de Automatic Coil Winder & Electrical Equipment CO. Ltd. London, S.W.1 England. In 1957 werd de naam van de firma gewijzigd in AVO Ltd en de naam van het instrument veranderde in AVO Electronic Testmeter MK II 4019.AVO ETM2.

Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt U een vergroting in een nieuw venster.

Het vooraanzicht van de meter. Rechts aan de zijkant een draaghandvat.

Het instrument met de uitlezing en de bediening. Links naast het meetinstrument de aan/uit-schakelaar. Rechts de polariteits-omkeer-schakelaar.
Midden, de twee knoppen om het één en ander op nul te zetten.
Onder, een paneel met drie knoppen en twee vensters, de middelste knop is de bereikschakelaar met links daarvan de Multiplier-schakelaar. In het venstertje is de stand te zien. Achter deze schaal brandt een lampje. Met de rechter schakelaar kan een Load ingeschakeld worden. Jammer genoeg brandt aan deze kant het lampje niet meer. Voor de juiste werking en bediening is het nuttig de bijgevoegde handleiding te lezen. (Onder aan de pagina)


Een sfeerfoto van het instrument. Ook de meter is verlicht.

Op dit ogenblik is de meter ingesteld om max. 250 mAmps te meten, DC.

Het verlichte meetinstrument.

Op bovenstaand afbeelding zijn de verschillende meetgebieden goed te zien. De kreet ACWEECO betekent : Automatic Coil Winder & Electrical Equipment Co.

Een tabel met de meetbereiken. Rechts is ook te zien welke belastingen aan de ingang kunnen worden parallel geschakeld. Wel handig soms.

Aan de onderzijde een klepje waarachter de meetprobe opgeborgen is. Het ronde zwarte gat is voor aansluiting van de hoogspannings meetpen. De rode en zwarte aansluiting is voor de beide (hier niet aanwezige) meetsnoeren.

Met geopende klep en zichtbare probe.

Het binnenwerk. Voor een beschrijving zie de afbeelding hier onder. De lange bruine pijp aan de rechterkant is de voorweerstand voor de hoogspanningsmeting.
Onder het metalen klepje in het midden heeft men de dubbeltriode verstopt, die met een beetje schuimrubber op de plaats wordt gehouden en beschermd wordt, de buisvoet zit in het zwarte omhulsel met de kleurige draadjes. Links de voedingstrafo met daar boven de afvlakcondensator. Men heeft blijkbaar de netspanningskeuze vast bedraad want de doorverbindingsbrugjes zijn niet aanwezig. Rechts verder de keuze- en bereikschakelaars. Rechts boven de belastings - weerstanden.

Een korte beschrijving van de onderdelenopstelling.

Op deze foto de 6SN7GT, dubbeltriode.

Nogmaals de hoogspanningsweerstand en de belastingsweerstanden.

Links de afvlak-C en rechts de voedingstransformator.

De meetprobe voor wisselspanning, de ene aansluiting is voor HF-spanningen en de andere voor LF-spanning. Binnen in het huis bevindt zich nog een dubbeldiode, ik durf hem niet open te maken. Ik denk dat er een 6AL5 in zit (EAA91) of zoiets. Of de D77..... Rechts is het aansluitsnoer met de buisvoet. Er hoort bij de totale uitrusting een verlengkabel voor de aansluiting.

Aan de achter(onder) kant zijn nog drie instelpotmeters en en een inklapbare standaard om het apparaat op te kunnen zetten.

Hier is de steun opgeklapt.

Dit is dus de typische werkhouding van het instrument.

Het schema met de componentenlijst.

Een bijgevoegde handleiding geeft aan hoe met het instrument om te gaan:

Manual AVO-Electronic-Testmeter als pdf.

Flag Counter