Ericsson Veldtelefoon Model 392

De jaarlijkse verkoopavond van de Achterhoekse Radio Amateur Club (ARAC) leverde dit jaar (2019) weer wat moois op en wel de Ericsson veldtelefoon Model 392.

Dit apparaat is van ca.1907, dus 112 jaar oud.

Aangezien dit apparaat nauwelijks te vinden is op internet maakt het des te interessanter. Alleen een Russisch museum had wat foto's en op een Oostenrijks site stond wat fotomateriaal. De links staan onder aan de pagina.

Het geheel is ondergebracht in een lederen tas. De telefoon zelf zit in een houten kistje dat ik met geen mogelijkheid uit de leren tas kan krijgen.

In gesloten toestand ziet het er zo uit.

De telefoonhoorn is in een zijcompartiment gestopt.

De bovenkant met de aansluitingen.

Het is blijkbaar een product voor de export geweest aangezien de teksten in het Engels zijn. De M staat voor Microphone en de R voor Receiver. De schakelaar moet tijdens het spreken ingedrukt worden, "Press this while speaking". Dat is wel vreemd omdat er aan de telefoonhoorn ook een PTT-schakelaar aanwezig is.

De beide lijn aansluitingen.

Links de ruimte voor de hoorn en rechts voor de telefoon. Er zitten twee aansluitingen op voor de batterij (Denk ik), wanneer de telefoon geplaatst wordt maken die contact met de telefoon. Alleen is het onduidelijk waar de beide draden in de kist naartoe gaan. Ze verdwijnen in een ruimte onder in de kast die schuin omhoog loopt. Daar past geen batterij in , dus zouden er misschien aansluitingen in zitten. Maar die worden niet door de leren tas naar buiten gevoerd. Wie het weet mag het zeggen, misschien toch nog eens proberen of het kistje er uit wil.

Het grootste deel betaat uit een inductor waarvan de zwengel ontbrak, dat is dus een zelfgemaakt ding geworden.

Aan de andere kant een bel met daar boven een schakelaar die omschakelt wanneer aan de zwengel gedraaid wordt. Ook is een transformator te zien, links boven.

Nogmaals een blik op de schakelaar. Op de rand is een soort serienummer te zien, 1258266, het zal wel niet naar aantal geproduceerde toestellen genummerd zijn.....

De aandrijving van de inductor, degelijk tandwielenwerk.

Zijaanzicht op de grote, zwarte magneet en de telefoontrafo.

Dit is de telefoonhoorn in ingeschoven toestand.

Op deze manier is de hoorn makkelijk op te bergen in de kleine ruimte in de kist.

Op deze afbeelding is de hoorn in uitgeschoven toestand te zien.

De middelste streep met links een metalen stukje is de PTT-schakelaar, maar waarvoor ??

De microfoon. De twee schroefgaatjes zijn voor de bevestinging van een klepje dat als doel had de microfoon te beschermen en wanneer het ding geopend was, werden de geluidstrillingen weerkaatst in de microfoon.

De "Receiver", een simpel schelpje van een hoofdtelefoon.

Aan de bovenkant is nog een oog voor het ophangen van de hoorn aanwezig. Maar waar je hem dan aan het toestel kon hangen is nergens te zien.

De microfoon is op dit kunststofblokje bevestigd. Waarschijnlijk komen hier alle draden te samen en worden gekoppeld aan het groenige snoer.

Uit het bovenstaande is te zien dat er nog veel vragen op een antwoord wachten!!

Voor iets meer info over de telefoon:

Walt Gromov's Radio Museum

Vienna Telephone Museum