Buzzer Practice Ref.No. 10F/4067

In het begin van de tweede wereldoorlog was er een groot gebrek aan telegrafisten, bij de luchtmacht was de nood hoog. Het Air-Ministry besloot om snelcursussen te introduceren en plaatste veel personeelsadvertenties om kandidaten te werven. Omdat er veel response op de vraag was werd een goedkope oefenseinsleutel met buzzer (zoemer) en bijbehorende batterij ontworpen, zodat de lessen overal gehouden konden worden zonder daarvoor elektrische voorzieningen te moeten hebben. Een simpel schoollokaaltje was al voldoende.

Door op de afbeeldingen te klikken worden ze in een nieuw venster vergroot.

Op bovenstaande foto is te zien hoe Belgische adspirant telegrafisten worden opgeleid in een ruimte die wel wat weg heeft van de mess. Op de voorgrond de in dit hoofdstuk besproken seinsleutel. De man met de vingers op de sleutel seinde en de rest moest aandachtig toehoren en opschrijven wat hij seinde.

This picture is copied from the website :  RAF Belgian Squadrons during the Second World War

. If there is a copyright on it, please inform me by email and I will remove it. PA3ESY-vintage radio-collection. I did not find any information about it.

Dit is de complete uitrusting.

Bovenaanzicht van de unit.

En hier een blik op de (nagemaakte) batterij, "BATTERY DRY", 4,5 Volt TYPE A. A-M Ref-Nr. 5J/1531 en de fabrikant noemde het Type No. 5121. Dit exemplaar ( het origineel dus) stamt uit Augustus 1942. Met de beide strips werd de batterij op zijn plaats gehouden. De aansluitingen zitten op de bodemplaat.

Het geheel zonder batterij, onder de bevestigings-strippen zijn de twee aansluitpunten te zien.

Bovenaanzicht van het apparaat.

Het typeplaatje en de aansluiting voor de koptelefoon. Het A-M Ref.Nr. 10F/4067. Op het serienummer staat een 1. , maar dit zal wel een beschadiging zijn, of misschien toch de eerste??? Het zou best kunnen.........

De buzzer waar het "oorverdovend" geluid werd geproduceerd, dat zonder hoofd-telefoon ook duidelijk te horen is. Met de stelschroef is de toonhoogte en het volume nog enigszins in te stellen.

Het binnenwerk van de zoemer, een mini-uitvoering van de buzzers die je op de veldtelefoons aantreft.

Het scharnier van de sleutel en de instelschroeven voor resp. de sleuteldruk en de spleet-grootte. Het ding is goed in te stellen om er lekker mee te seinen.

De bodemplaat met de bedrading die in sleuven in de houten bodemplaat is gelegd. de sleuven zijn vol gegoten met een soort was. Hier kunt u gelijk het schakelschema uit opmaken.
Samenvattend, een uiterst goedkoop, maar goed hulpmiddel om de sein- en opneemkunst te machtig te worden.

Flag Counter