Dit jaar, 9 november 2019, is het 30 jaar geleden dat de muur in Berlijn gevallen is. Daarmee kwam tevens een einde aan de Deutsche Democratische Republik (DDR) of in het Nederlands populair gezegd "Oost Duitsland". Dit luidde ook een einde van de "koude oorlog" in, met alle gevolgen van dien. Of het daardoor allemaal beter werd is nog maar de vraag, maar in de voormalige DDR ging het wel wat beter, einde van de Staats Sicherheits Dienst (Stasi) en van de Nationale Volks Armee (NVA).
Hierdoor kwamen er ook artikelen op de markt die voorheen staatsgeheim waren. Op ons gebied was dat radioapparatuur uit het leger en allerlei andere zaken.
Eén van die dingen was de hier getoonde casetterecorder KDG-Ü, Kommandeurs Diktier Gerät Übergangslösung. (Het is me niet bekend waarom dit een overgangsregeling-ding was, waarschijnlijk was er een modernere opvolger op komst)
Hoewel dit apparaat met halfgeleiders is uitgerust, vind ik het toch de moeite waard het hier te laten zien. En ......., eigendom van de NVA , de Nationale Volks Armee!! Dus wel een beetje militair.
Het komt dus uit een heel geheimzinnige wereld, Oost Duitsland. Puur koude oorlog spul. Waarschijnlijk ook gebruikt bij verhoren in de Berlijnse Stasi-gevangenis "Hohen Schönhausen". ( Zeer de moeite waard die eens te bezoeken, de koude rillingen lopen over je rug als je ziet hoe het daar toe ging en waar mee).
Het gaat nu om een dikteerapparaat, waarmee, volgens de handleiding een apparaat: Zur Aufzeichnung und Wiedergabe von Schallereignissen sowie von Informationen,die als NF - Spannungen im Sprachfrequenzbereich zur Verfügung stehen....... . 't Ja dat is een hele mond vol.
Dit is het apparaat, ziet er heel Westers uit en zou zo uit de Philips fabrieken kunnen komen, maar schijn bedriegt.
De recorder hoort in een echt-lederen foudraal te zitten.
De complete set is ondergebracht in een keurige attachee-koffer met alle accessoires in schuimrubber verpakt. Deze koffer heb ik dus niet.
Hierbij een opsomming van het aanwezige materiaal.
Het vooraanzicht van het apparaat.
De bedieningstoetsen, vlnr: Vooruit spoelen, weergave, terugspoelen, pause, uit en uitwerpen en opname. Het rode ledje geeft aan dat de batterijspanning te laag is.
Het casettedek geopend.
Aan de achterkant de volumeregelaar, mooi verstopt, maar daar waren ze in de DDR toch erg sterk in.
Het deeltje met de microfoon, "Eigentum de NVA".......
De elektret microfoon, ongeveer twee keer zo groot als de bij ons gangbare types.
De aansluitingen voor externe voeding, aansluiting voor radio, versterker en microfoon en dan nog de aansluiting voor de hoofdtelefoon. Wanneer deze aangesloten was werd de luidspreker uitgeschakeld, vandaar de getypte tekst.
De andere zijde, deze recorder is alleen voor batterij-gebruik. De netvoeding connector is afwezig.
Het binnenwerk, het ziet er naar uit dat een elco is vervangen door een wat modernere, maar dat is bijna zeker niet in de DDR gebeurd.
Een zijaanzicht met de kunststof delen van het casette-mechaniek.
Deel van het batterij-compartiment, het andere deel zit in de achterdeksel.
Achterdeksel met tweede batterijcompartiment en luidspreker.
De 6 Ohm speaker, 0, 8 VA. Type L1601 van RFT gemaakt bij het Fernmeldewerk in Leipzig. RFT staat voor "Rundfunk- und Fernmelde-Technik".
VEB betekent "Volks Eigene Betrieb" naar het voorbeeld van Rusland.
Tot slot nog het schema, zo hier en daar zullen wel wat elco's aan het einde van hun bestaan zijn, maar ze zijn redelijk goed te vervangen.
Voor de echte gebruikers, HIER de Bedienungsanleiting in pdf.