Philips kwaliteitsversterker HF10, een tweede exemplaar

Een uiterst vriendelijke meneer vroeg mij of ik belangstelling voor een Philips HF-10 versterker. Het ding stond al jaren in een schuur te verpieteren. Hoewel ik wel een HF-10 in mijn collectie heb, is toch wel aardig een tweede exemplaar te hebben om er ooit nog eens stereo-platen mee af te kunnen spelen.
Ik kreeg wel de waarschuwing mee dat de versterker niet geheel stofvrij was. Dat is ook niet erg, perslucht er op en het wordt al een stuk beter.
Afgelopen week, in november 2019, arriveerde het Philips-product  in Goor.
Voor dat ik met de opknapbeurt begin wil ik toch nog even de uitgangstoestand laten zien zodat je naderhand ook vast kunt stellen dat er wat aan gebeurd is.
De foto's van voor de restauratie zijn onder andere lichtomstandigheden genomen als de nieuwe.

Dit is de versterker. Er zit geen extra microfoonversterker in maar dat hoeft ook niet. Jammer genoeg is er wel een schakelaar geplaatst op de plek waar zich de microfoon-volumeregelaar moet bevinden, dus er blijft een gat. Misschien toch een microfoon voorversterker in bouwen??

En zo is de versterker na opknapbeurt. En inderdaad, toch de microfoonversterker ingebouwd.

De HF-10 zonder kap.

Het glimt allemaal wat meer. De knoppen opnieuw gepolijst en dan ziet het er al wat beter uit.

Het resultaat van jaren lange opslag.

Na poets- en spuitwerk. De nieuwe laklaag heeft een iets lichtere tint dan de oude.

Daar valt nog wel het één en ander te doen.

Als nieuw.

Hier kijken me een zestal bejaarde teerpotten aan die smeken om vervangen te worden en de twee grijze exemplaren hebben ook niet de naam erg goed te zijn.
Samen gevat er moet nog wel iets gebeuren, maar dat is niet erg, in tegendeel, daar valt nog weer wat moois van te maken.

Het zijn niet alleen de teerpotten die vervangen zijn, ook enkele hoogohmige weerstanden weken zo van hun waarde af dat ze moesten worden verwisseld.
Ook alle potmeters, die nogal zwaar liepen zijn vervangen door nieuwe. Bij de ander HF-10 die ik heb zijn de potmeters ooit gesmeerd met contactspray. Het resultaat is een bijna volledig weggevreten koolbaan. Niet doen dus...

Dit is de microfoonvoorversterker-unit. Het bevestigingsplaatje ook keurig in hamerlak gespoten en de ophanging volgens de aanwijzigingen van Philips gemonteerd.

Bovenaanzicht van de versterkertrap.

De frontplaat moest ook worden aangepast, de knop voor de microfoon komt er bij met bijbehorende schaal.

De vier nieuwe potmeters, alle logarithmisch. De oren vinden dat fijner.

De weerstand van 47 kOhm is R27 in het schema, normaal is deze 150 kOhm, maar bij gebruik van een microfoon-voorversterker is hij 47 k. Ik had een nieuwe, bijpassende van Philips. De spanning na de weerstand zakte naar nul. Oorzaak 47 k was oneindig of wel onderbreking in de weerstand. Dat kost weer wat tijd, eerst een elco verdacht van te veel lekken, maar dat was het ook niet.

Aangezien de invloeden van buitenaf dusdanig heftig waren, oscilleren en brom, heb ik de signaalverdeling aan de ingang geheel ingekapseld. (Foto met telefoon gemaakt)

De witte peuk is van krimpkous, hier in bevinden zich de weerstand van 10 MOhm en de koppelcondensator van 2700 pF die aan het signaalrooster van de EF86 hangen. Deze zijn met alufolie afgeschermd.

De koppel-condensatoren naar de twee eindbuizen, ik zie op de foto dat er één van 0,12 muF in terechtgekomen is. Wordt nog gecorrigeerd.

Correctie uitgevoerd. (Foto met telefoon gemaakt)

De achterkant met de aansluitingen voor luidsprekers, microfoon en grammofoon.

Op deze HF-10 waren geen plaatjes met de functies van de aansluitingen, op mijn eerste exemplaar wel.

Verder heb ik alle bijna alle buizen weggegooid, ze waren zo slecht dat ze niet meer te gebruiken waren. De hele zaak vervangen door buizen die ruim aan de specificaties voldoen. Alleen de EZ80 was nog in goede vorm.
De versterker werkt nu weer als vanouds en er komt een prachtig geluid uit.

Ik ben nu bezig om de toonregelkarakteristiek op te meten, maar die komt bij lange niet overeen met de meting van Philips, wat doe ik nu weer fout???
Wordt vervolgd.

Hier nog de complete handleiding uit de bibliotheek van de NVHR. Handleiding HF-10.pdf