Philips EL-6602/00 transistorversterker 5 Watt

De Philips EL-6602/00 werd in 1961 op de markt gebracht, het ontwerp was al in 1959 gemaakt

Het is een Public Address-versterker die bv. in een autobus kan worden gebruikt om de passagiers te vertellen welke bezienswaardigheden er allemaal voorbij komen. Dankzij het enorme uitgangsvermogen van 5 Watt kan met een goed luidsprekersysteem een redelijk grote ruimte van geluid worden voorzien. De versterker heeft een frequentiekarakteristiek die van ca 200 Hz tot 10 kHz recht is en dus geschikt is voor zowel spraak als muziek.

De opzet is zeer eenvoudig, er worden voor de voorversterker drie transistoren van het type OC71 gebruikt, voor de aansturing van de eindtrap met twee maal OC16 wordt een OC72 toegepast.

Vooraanzicht van het apparaat. De /00 is geschikt voor 12 of 24 Volt en de /01 voor 12 of 32 Volt. Het volume kan met behulp van de schroef rechts naast de microfooningang worden ingesteld. Aan de vier bultjes op de bovenkant van de kast is te zien dat dit apparaat voor onderbouw bedoeld is.

Op deze foto is de bevestiging beter te zien. Verder is links de typische Philips microfoonaansluiting te zien.

Typeplaatje met serienummer. Een EL6602/00 dus.

Aan de achterkant bevindt zich het aansluitblok met luidsprekeruitgang, voedingsspanning en ook een aansluiting voor een voetschakelaar waarmee de zaak wordt geactiveerd. Verder kan hier ook nog gekozen worden voor de aarding van de kast. Dus er moet rekening worden gehouden met welke pool de accu aan het chassis verbonden is.

Aan de rechter zijkant is de spanningsinstelling te zien. Dit is echter alleen een indicatie hoe de versterker is geconfigureerd en geen direkte koppeling met de instelling zoals bij een spanningscaroussel gebruikelijk is. Met het schroefje boven de indicatie wordt het schijfje vastgezet.

De onderkant met zes schroeven waarmee de koelplaat met de OC16's en de OC72 is bevestigd.

Met twee schroeven aan de beide zijkanten is de kap van de versterker bevestigd. Na verwijdering hiervan zie je het inwendige.

De achterkant met links de uitgangstrafo.

Hier is ook te zien dat er gekozen kan worden uit twee luidsprekerimpedantie-aanpassingen, vijf of acht Ohm. Verder zijn de bekende blauwe elco's van Philips te zien, die van goede kwaliteit zijn. Ik kom zelden exemplaren tegen die lek of anders defect zijn. Dat kan natuurlijk toeval zijn en hebben andere mensen geheel verschillende ervaringen.

Hier zijn zo'n beetje alle componenten te zien. Het grijze rechthoekje onder de uitgangstrafo is de ingangstransformator van de eindtrap. Deze wordt aangestuurd door de OC72. De opbouw van de componenten op holle soldeerpinnetjes vind je ook terug in sommige meetinstrumenten van Philips.

Een wat meer gedetailleerde foto van de opbouw. Rechts naast de twee grote weerstanden en elco's zijn wat vreemde draadjes te zien, die met de punten A t/m H verbonden zijn. Hiermee kunnende twee spannings-instellingen van de versterker gemaakt worden. (zie schema in de documentatie voor 12 en 24 volt) De OC71 transistoren zijn met rubber tules in de gaatjes van de pertinax plaat bevestigd. Als je goed kijkt is er in de onderste rij componenten, links tussen twee weerstanden één te zien en een stukje meer naar rechts ook één. Precies op de plekken waar geen componenten zijn aangesloten aan de soldeerpennetjes. De derde is ergens onder de twee rij verstopt.

De electronika vanaf de linker zijkant.

De rechterkant.

Door de vier bevestigingsschroeven van de pertinaxplaat los te maken en twee soldeerverbindigen te verbreken, kan de plaat omhoog gezet worden.

Nu is de koelplaat zichtbaar met links de OC72 en rechts de twee OC16's. Daar tussen in bevindt zich een NTC-weerstand. Al met al een leuk versterkertje waarvan geen enkele afbeelding op het internet te vinden was (oktober 2014) . Wel heb ik de documentatie gevonden die bij het apparaat hoort.

Philips Service voor de 5 W transistorversterker:

EL6602/00-/01

 

Flag Counter