Philips 20 watt versterker EL6400

Deze versterker voor "public address" doeleinden kwam 1953 op de markt en was toen uitgerust met twee EL81 eindbuizen, een ECC81 voor fase-draaiing en drie EF40's tbv. de voorversterking, als gelijkrichter werd een seleniumcel toegepast

In de latere versies werden de EF40's vervangen door de wat modernere en betere EF86's

De versterker in een grijs gespoten kast met een gedeeltelijk plastic front. Het bedieningspaneel is dan weer van aluminium.

Vooraanzicht, typisch voor de Philips-versterkers waren de potmeters die twee functies hebben. Draai je de uiterst linkse potmeter geheel naar links, dan zou je een kleinere versterking verwachten, maar zo werkt dat niet. Nu staat microfoon 1 op zijn hardst en draai je hem volledig rechts, dan is de microfoon uit en de platenspeler maximaal. Het zelfde verhaal voor de middelste potmeter. De toonregeling stelt niet al te veel voor, je kunt er alleen de hoge tonen mee weg halen.

De achterkant ziet er niet al te fraai meer uit, maar ja, dit kwaliteitsapparaat heeft er ook al heel wat jaartjes in de meest bizarre omstandigheden opzitten.

Links de netaansluiting. Dan twee entrees waarvan de bedoeling niet helemaal duidelijk is, maar ze zijn waarschijnlijk voor de luidspreker(s). Daarnaast de radio-aansluiting.

Rechts de connectors voor de twee microfoon-ingangen en daar naast de entree voor de platenspeler. Onder bevindt zich ook nog een aansluiting voor een microfoon, maar deze is waarschijnlijk niet origineel maar wel handig.

Het typeplaatje met de exacte benaming van het toestel. Het is een /00, de /01 is tropenproof.

En zo ziet de versterker er uit zonder hoofddeksel.

Toch wel rijp voor een schoonmaakbeurtje..

Bovenaanzicht met de twee spanningscaroussels, één voor de keuze van de netspanning en de ander voor de keuze van de uitgangsimpedantie. Duidelijk zijn ook de twee halve seleniumbruggen te zien.

De onderkant waarbij goed te zien is dat de beide EL81's wel wat rode wangetjes hebben gehad. Er zijn ook nog wat teerknollen te vervangen. Het is echter allemaal overzichtelijk en redelijk goed toegankelijk.

Voor meer details, hieronder nog wat links naar de betreffende documentatie:

Service-handleiding EL6400

Handleiding EL6400

Schema EL6400 met EF86's