Philips radio L4X10T

Deze portable Philips transistor-radio behoort tot de ontvangers van Philips die nog met een warm hart voor degelijke radio-ontvangst werden gemaakt.
Er is niet gespaard op onderdelen en alles ziet er ruim en overzichtelijk uit. De radio werd in 1961 op de markt gebracht.

Bij dit exemplaar ontbreekt de draagriem nog, maar de bevestigingen zijn aanwezig en alleen een bezoekje aan de plaatselijke schoenmaker voor een stukje leer is voldoende om
dit onderdeel toe te voegen.
De afmetingen zijn 340 x 225 x 111 mm.

Voor de korte-golfontvangst beschikt de radio over een uitklapbare antenne, verchroomd maar enigszins verweerd. Maar de werking is perfect.

Evenals de L4X00T beschikt dit apparaat ook over lange-, midden- en twee keer korte-golf.
Met een AF116 als oscillator en een AF116 als mixer, 2 x AF117 voor de MF-versterking, 3 x OC75 voor LF-versterking en 2 x OC74 voor LF-eindtrap, die ca. 0,9 watt levert aan de 5 ohm luidspreker.

Hoewel het op de foto's slecht te zien is, is het toch een echte Philips.

De schaal met keuzeschakelaar.

Langegolf 750 meter 2000 meter 400 kHz 150 kHz
Middengolf 185 meter 580 meter 1622 kHz 517 kHz
Kortegolf 2 60 meter 185 meter 5 MHz 1,6MHz
Kortegolf 1 16 meter 50 meter 18 MHz 6 MHz

De bereik-keuzeschakelaar werkt zoals vroeger de kiesschijf van de telefoon werkte. je steekt je vinger in gewenste ovale gat en drukt het geheel naar de aanslag beneden,
en zie daar, het rode pijltje verspringt naar het gewenste frequentiebereik. Philips heeft het zichzelf wel erg moeilijk gemaakt met deze constructie, maar het is wel heel apart.

Achterkant met aansluitingen voor een autoantenne, een hoofdtelefoon en een platenspeler. Om dit laatste signaal te verwerken is een extra OC75 gebruikt.
Het roostertje aan de rechter zijde zal wel dienen voor de geluidskwaliteit. De klep midden-onder geeft toegang tot het batterijcompartiment waar zes 1,5 Volt babycellen in passen.

De batterijhouder met sterke veren om de contacten aan te drukken.

Het totale binnenwerk.

Er is hier nog een degelijke luchtcondensator gebruikt en niet zo'n mica-flodderding. Het lichtbruine materiaal is schuimplastic dat door de leeftijd volledig hard geworden is
en bij de minste aanraking breekt. (NIET AANKOMEN DUS!!)

Het HF-gedeelte met de lange golfbereikschakelaar.

MF-deel, dat op 452 kHz werkt , de detector en LF-versterker. Er wordt gebruik gemaakt van een balans in- en uitgangstrafo voor de eindtrap.

Nogmaals de twee transformatoren en de relatief grote luidspreker. Er komt ook wel een aardig geluid uit de kast.

De "onderkant" van de ontvanger.

Met natuurlijk ook een bovenkant.

De rechter zijkant met blik op oa. de golfbereikschakelaar.

Linker zijkant met luidspreker AD 3500Z.

Voor de restaurateurs de documentatie afkomstig uit de archieven van de Ned. Ver. v. Historie v/d Radio:

PHILIPS SERVICE RADIO L4X10T