Philips BD200U, de Duitse BX200U.....

Deze ontvanger heeft me altijd op de een of andere manier geboeid. Waarom kan ik niet zeggen, echt mooi is hij niet. Hij is wel van 1950-51.en werd in Duitsland "Philetta 51" genoemd. In elk geval kwam ik hem onlangs tegen op een radiomarkt in Nieuw Leusen. ( Een aanrader). Was niet te groot en niet te duur en paste vooral in mijn rugtas. Dat is een voorwaarde die ik van huis uit mee krijg.......

Door op de afbeeldingen te klikken krijgt U een gedetailleerder beeld in een apart venster.

 

Het is een chocolade-bruine en na een stevige poetsbeurt ziet hij er weer redelijk stralend uit.  Er bestaan uitvoeringen in nog meer kleuren.

Er werd ook reclame gemaakt en er was zelfs een speciale transportkoffer voor te koop, je kunt dus dan ook spreken van een "Portable".  De prijs liegt er ook niet om, DM. 173,- en de koffer nog eens DM 26,-. Een rib uit je lijf in die tijden.
Het verschil met de BX200U is de toonregel-schakelaar aan de achterkant en ik denk dat de stationsschaal ook anders is, dat moet ik nog eens bekijken op de BX200U.

Het vooraanzicht, dit keer geen knoppen aan de zijkanten. Ook geen luidsprekerdoek. Links de volumeregelaar met aan/uit-schakelaar en rechts de afstemknop en de keuzeknop voor de drie golfbereiken. Apart is wel dat niet, zoals bij de meeste radio's de middengolf in de middenstand staat, maar naar rechts. Dat bracht me nog even in verwarring toen ik hem weer spelend had. Ik dacht al dat de vorige eigenaar er iets mee gedaan had. Maar een blik op de stations-schaal verschafte me duidelijkheid.

In het schemerdonker ziet de spelende radio er zo uit. Het licht op de stationsschaal wordt heel listig verdeeld over de gehele breedte. Daar over later meer.

De golfbereiken bestaan uit:  Lange golf van 1100 tot 2000 meter ( 273 - 150 kHz), de middengolf van 195 tot 580 meter ( 1622 - 517 kHz.) en de korte golf van 13,8 tot 50,1 ( 21,7 - 5,9 MHz.).
Het toestel heeft een UCH42 als mengbuis en oscillator, UF41 MF-versterker, UBC41 als detector en eerste LF-versterker, een UL41 als LF-eindbuis en een UY41 als gelijkrichter.
In dit toestel is een UAF42 geplaatst ipv. UF41. Dat kan zonder meer, de beide diodes zijn aan aarde gelegd en in het geval van de UF41 zijn de pootjes niet benut, dus kunnen ze zonder brokken aan aarde gelegd worden. Wat nog wel verrassend was dat de eindbuis niet over een zoeknok beschikte, nog nooit eerder tegen gekomen bij Rimlock buizen. Dus heb ik er met viltstift maar een markering opgemaakt zodat je hem in de juiste positie kunt plaatsen.

De schaal, deze is er af te halen door met een schroevendraaien de beide doppen iets op te lichten. daarna met je nagels de knoppen er af halen. Het zijn een soort drukknopen, soms zitten ze zo vast dat dat het vaste deel ook mee komt. Dat is echter wel weer te repareren met wat secondenlijm. Links de niet zo logische standen van de golfbereikschakelaar.

De achterkant , de achterwand met onderkant ontbreekt, dus als iemand nog zo'n ding heeft, houd ik mij aanbevolen. Aangezien het een U-toestel is, heeft zo'n achterwand wel een meerwaarde, het chassis kan aan de hete kant van de netspanning liggen......

Om de radio uit te kasten moeten de beide knoppen verwijderd worden, de bevestiging van de schaal-aanwijzer losgemaakt worden, de draden van de binnenantenne en antenneaansluiting losgemaakt worden en dan moeten twee schroeven aan beide kanten in het midden los gemaakt worden. Dat valt dus erg mee.

Dan komt dit apparaat er uit. Links boven de uitgangstrafo met daarnaast de elco van het afvlakfilter. Deze is door de vorige eigenaar al vervangen door een niet-Philips type. Rechts de afstemming met een strak gespannen veer.

Nogmaals een blik op het aandrijftrommeltje.  Toen ik het toestel weer spelend had en tervreden de zaak weer in de kast gezet had bleek dat een vorige reparateur de touwtjes er verkeerd op had gezet. De wijzer liep verkeerd om. Na een nieuw koord er drie keer verkeerd te hebben opgezet is het bij een vierde poging gelukt. Je dient de handleiding heel secuur te volgen, dan lukt het, na enige keren de hemel te hebben aangesproken. Wat bij mij twee keer mis ging is de loop over de aandrijfas. Die moet netjes naast elkaar lopen en voor beide koordeinden de zelfde kant op en zorgen dat ze elkaar niet in de weg lopen. Ik had het bij de derde poging zover dat het goed zat, toen de veer van het haakje afknapte. Maar de vierde keer ging het goed en werkt het weer perfect.

Het ziet er simpel uit, maar het erg verwarrend als je eerst de Duitse methode hebt toegepast, zie onder:

Op de aandrijfas zijn de beide koordtoevoeren van links naar rechts opgelegd. Doe je dat zo dan loopt de zaak op de een of ander manier niet lekker, dus de Nederlandse methode maar gebruikt.

De rechter zijkant. De bandomschakelaar is vreemd uitziende knop. Op de afstemas de keurig naast elkaar liggende koordjes.  De twee zwarte rubberblokjes aan de zijkanten van het chassis zijn de schokdempers van het chassis. Let op dat er een verschil in grootte in zit. De kleinste moeten aan de voorkant gezet worden en de dikste aan de achterkant. Wanneer je ze verwisselt en het chassis in de sleuven van de kast laat glijden, dan komt er een punt dat het wat zwaarder gaat en als je dan de klemmen vast draait is de kans groot dat de kast scheurt.

De donkerbruine blokken zijn de spoelblokken voor de antenne en oscillator-spoelen.

De achterkant met links het HF-gedeelte, midden, zoals het hoort het midden-frequent gedeelte, rechts daarvan het LF-gedeelte en de gelijkrichter.

De UAF42 die je zonder problemen met een UF41 kunt verwisselen. Links onder de lange beige pijp met wikkelingen is een trimmers volgens de Philips methode, dus geen draadgewonden weerstand. Het toestel afregelen doe je dus door meer of minder windeingen op de het spoellichaam te wikkelen.
De MF-trafo's zijn van een type dat de ronde exemplaren opvolgt. In de latere types zijn deze rechthoekige nog weer enigszins gewijzigd.

De gelijkrichter en de UL41 zonder zoeknok. De dikke weerstanden waren al eens vervangen en bungelden gewoon los in de ruimte. De zwarte weerstand bovenin is de serie weerstand van het gloeidraad circuit. Dat zijn nogal behoorlijke warmtebronnen en slobberen ongeveer de helft van de totaal opgenomen 45 Watt van het toestel op. Sommige restaurateurs gooien ze er uit en vervangen ze door een passende condensator. Die geeft duidelijk minder warmte. Met wat kunstjes kan het gloeistroomcircuit beduidend eenvoudiger gemaakt worden. Vooral het vervangen van de schaalverlichtingslamp door een weerstand van 190 Ohm en de daar over vallende 19 Volt gebruiken voor de voeding van een paar LED's voor de verlichting is niet zo'n slecht idee. Vergeet niet dat bij het defect raken van dit gloeilampje de hele ontvanger niet meer werkt. Verder kun je in Nederland de omschakeling naar 110/127 Volt wel weg halen. Maar ja, het is niet meer origineel, maar dat is na het vervangen van diverse teerknollen en hoogohmige weerstanden toch al niet meer het geval.

Het grote verschil tussen een BD200U en een BX200U is de toepassing van deze schakelaar voor een soort van toonregeling. Je kunt er de hoge tonen mee dempen, maar of dat mooi is???

Het typeplaatje en serienummer. De D staat voor ontwikkeld in Duitsland, X is voor Nederland. Overigens hier onder een handig staatje om te zien hoe het typenummer samengesteld is.

Vooral het eerste cijfer is eigenaardig, zou de "0 " gratis betekenen??

Het bovenaanzicht, het chassis ziet er nog behoorlijk netjes uit.

Dit is de buizenbezetting vanaf de onderkant gezien.

En dit is dus de aanblik van onderen. De teerknollen vervangen en de verlopen weerstanden omgeruild voor betere,

Altijd handig als je iets moet vervangen, alleen de leesbaarheid laat nogal wat te wensen over. De beste manier is kijken met welke punten de onderdelen verbonden zijn en in het schema kijken wat het is met welke waarde. Dit is trouwens een BX200U, maar dat maakt niet veel uit.

Het HF-gedeelte met de drie trimmers voor de afregeling van de oscillatorkringen.

De andere kant, rechts de zekering voor het geval het ergens mis gaat.

Dit is de linker kant met de uitgangstrafo met een gele band. Normaal zijn die dingen pikzwart, maar dit is toch wel een echte Philips. Ook aan deze kant weer twee rubberblokjes aan het chassis.

De kast zonder inhoud. (Wel met luidspreker)

De achterkant met de luidspreker en links boven de antenneaansluiting.

Onder de metalen strip met "18 V en o,1 Amp" bevindt zich een stuk plexiglas dat het licht van de schaal verlichting verspreidt over de gehele breedte van de schaal.
Boven 0,1 Amp bevindt zich de bevestiging van de aanwijzer aan het koord.

Tegen het plafond nog de binnenantenne. Soms is de menselijke hand met het daarmee verbonden lichaam een betere antenne dan de draad die in de antennebus stak.  Tenminste dat was de bij de radio van mijn ouderlijk huis wel zo.... Dus beter ontvangst door "Handoplegging".

Tot slot nog het schema:

Dit is allemaal goed leesbaar, hieronder nog het schema van de BX200U, gemaakt door Gerard Jongbloed..

Dan nog enige links van documentatie in pdf :( Van de NVHR).

Handleiding BD200U

Handleiding BX200U

Het toestel werkt uitstekend en gaat weer vele jaren mee. Er zat nog wel een heel vervelend euvel in, een soldeerstripje met wat weerstanden stond vlak tegen de contacten van de schaalverlichtingslamp aan. Een heel kleine beweging aan het chassis zorgde voor een geweldige brom en andere duistere verschijnselen. Na eerst het netsnoer te hebben vervangen bleef het probleem bestaan. Toen net zolang met een schroevendraaier overal tegenaan getikt en jawel bij één van de laatst mogelijke tikken werd alles duidelijk. Toch weer een uur verder.

Flag Counter