Philips Televisie 17TX250A

Ook dit apparaat behoort niet tot mijn favoriete verzamelobjecten, maar ik kwam hem weer tegen bij het (broodnodige) opruimen van de zolder.

Een Philips TV met één van de eerste 110 graden beeldbuizen, de AW 43-88. De kast was hier al beduidend minder diep dan zijn voorgangers. Het productiejaar is 1959. Dit toestel stond vroeger bij een oud-oom en -tante van mij. Die hadden, al ver voor wij thuis een TV hadden, dit apparaat.
Mijn oom en tante konden ook Duitse TV ontvangen, daar werden nogal eens shows vertoond met vele, spaarzaam geklede dames met lange benen, Mijn oom was daar wel liefhebber van, maar als mijn tante de kamer betrad was het eerste wat ze zei :"Doot oet dat ding, gatverdamme" . 't Ja en dan was het weer gebeurd.

Dat toestel heb ik ooit gekregen en opgeborgen.

Dit is dus de 17TX250A. De kast is wat bleek en stoffig, ik geloof dat hij dat vroeger ook was, maar dan zonder stof.

Vooraanzicht met de 43 cm beeldbuis, toen nog voorzien van een veiligheidsglasplaat, want zo'n beeldbuis kan imploderen en dan spettert hij uit elkaar.

Links onder het Philips logo met nog eens Philips.

Aan de rechterkant een schaaltje, of dat voor UHF was, het staat er wel, maar de kanalenkiezer is alleen voor VHF.Misschien voor de fijnafstemming, geen idee.

Onder nog een viertal druktoetsen, waarvan er zeker één voor aan/uit was.

Hoewel dit een beschrijving is van een ontvanger met UHF komen de meeste zaken overeen met de 17TX250A

De rechter kant met luidspreker-rooster en kanalenkiezer.

De wat verstofte knop van de kanalenkiezer, ik geloof dat de grote knop achter voor de fijnafstemming was.

De geopende achterkant, iemand is hier al eens mee bezig geweest, de deksel van de kanalenkiezer ontbreekt. Rechts de hoogspanningskooi.

Veel pertinax in de kanalenkiezer.

En natuurlijk een waarschuwing op de kooi.

Het serienummer en nogmaals een waarschuwing, ja, het chassis lag aan één kant van het lichtnet. Bij reparatie dus altijd een scheidingstrafo gebruiken.

Onder, de typische Philips bouwwijze. Er schijnen maar drie teerknollen in te zitten die vervangen moeten worden. Verder willen de kleine bruine weerstandjes nog al eens verlopen. De kans is echter groot dat hij het nog doet. Ik ga het niet proberen!!

Helemaal onder nog een reeks regelingen voor oa. volume, helderheid, contrast enz. enz.

Documentatie van de TV:

Service-doc voor de 21TX250A

Service-doc voor de 17TX250A

Verschillen met de 21TX250A

 

Flag Counter