GM6020 Buis-Micro-VoltMeter

 

De buisvoltmeter GM6020 is geschikt voor het meten van gelijkspanningen van 10 µV tot 1000 Volt en werd omstreeks 1958 door Philips op de markt gebracht.
Dit exemplaar was dusdanig vervuild, dat je nauwelijks nog kon zien dat het een Philips-meter uit de bekende grijze reeks was. Het was of hij bij een kettingroker in dienst was geweest. Meestal ruik je dat ook, maar dat was bij dit exemplaar niet het geval. De beplating heb ik in de vaatwasser gestopt en die kwam er als nieuw weer uit. Na de zaak in de autowas te hebben gezet ben ik begonnen om de voorplaat te reinigen. Dat durf ik dus niet met de vaatwasser. Met een zacht afwas-sopje de boel schoon gemaakt en ook dat had een mooi resultaat. Als nieuw krijg je het natuurlijk nooi weer, maar hij verkeert nu toch in een vrijwel onberispelijke staat.

-

 

1 Omschrijving.

2 Reparatie

3 Documentatie.

 

Omschrijving van de GM6020

De gelijkspanningsmicrovoltmeter PHILIPS GM 6020 is geschikt voor vele toepassingen. Met het apparaat kunnen gelijkspanningen van 10 µV tot 1000 V nauwkeurig worden gemeten, waarbij de polariteit van de gemeten spanning automatisch door een indicatiebuis wordt aangegeven .
In combinatie met  de V.H. F.-diodemeetkop GM  6050  kunnen  ook wisselspanningen vanaf 1 mVolt in het frequentiegebied van 100 kHz tot 800 MHz (tot 4000 MHz als indicator) worden gemeten. Met behulp van het T-stuk GM 6050T kan met deze meetkop bovendien aan coaxiale leidingen worden gemeten. ·
Daar de ingangsweerstand een nauwkeurig bekende waarde heeft, is de voltmeter bijzonder geschikt voor het meten van zeer kleine stromen (vanaf 10 pA).
Met behulp van een uitwendige spanningsbron kunnen met het apparaat isolatieweerstanden tot zeer hoge waarden worden gemeten.

Doordat de meter slechts een geringe traagheid bezit, kan het apparaat bovendien worden gebruikt voor het meten van de "kraak" aan kabels.

Na de grote schoonmaakbeurt ziet het apparaat er al veel beter uit. Een bruinige verkleuring van de zijpanelen is niet helemaal weg te krijgen.

Het voorfront met alle bedienings- en aflees-organen.

Links boven de DM70 afstemindicatoren die de polariteit van de aangeboden spanning aangeven.

De calibratiestand van 3 milliVolt. Wanneer het signaal groter is dan 10% van de volle schaal vindt de polarisatie-indicatie plaats.

De achterkant met de ouderwetse Schuko-stekker.

Dit is dus een GM6020/01, er bestaan ook nog de 02 en 03. sommige apparaten hebben achter nog bussen voor een schrijver-uitgang en ook de opstelling van de ingangsbussen op de voorzijde kan uit een soort driehoek bestaan. Er is ook een Rack-uitvoering met de naam GM6020R. In 1959 bedroeg in Nederland de prijs van het apparaat rond de  HFl 1000 Gulden, in Duitsland ca 1400 DMark. De rack-variant was ongeveer 150 DM duurder.

De spanning staat ingesteld op 245 Volt, de voedingsgelijkspanning zal wel kloppen, netjes gestabiliseerd, maar de gloeispanning zou wel eens aan de magere kant kunnen zijn. Maar het werkt allemaal perfect.

De binnenzijde van het apparaat:

Uitgekast met het 100 microA draaispoelinstrument. In tegenstelling tot de GM6012 heeft deze meter geen dB schaal.

De streepjes van de 300 en 100 eenhedenschaal lopen bij deze meter gelijk, dus niet zo verwarrend als bij de GM6012.

De beide DM70 indicatoren.

Links onder de triller die met een frequentie van ca 80 Hz trilt. Rechts boven de spanningsstabilisatie en onder de meetversterker.

Spanningscarroussel en net-entree. Beneden een instelpotmeter voor de ijking van de schaal van het kleine en grote bereik..

De goudkleurige afscherming van de voedingstrafo. Strooivelden zijn met zo'n gevoelige meter uit den boze.

Nogmaals het huis van de triller en de aansturing met twee keer EF86 er van.

De bomvrije triller omvormer die van het heel erg kleine gelijkspanninkje een blokspanning maakt en zodoende door een zeer sterk tegengekoppelde AC-versterker met smalle bandbreedte versterkt wordt.

De oscillatorbuizen voor de triller en aansturing van de polariteits-indicatie.

De bruine pertinax-printen van Philips waren niet van al te goede kwaliteit, maar in die tijd was er niet veel beters.

De buizen van de gelijspanningsvoorziening.

Links de AC-versterker met E80F en drie keer EF86.

In het midden de bereikschakelaar met de spanningsdeler weerstanden. De vertikale lange bruine weerstand is 97 MOhm, die zorgt samen met nog 3 MOhm voor de 100 M ingangsweerstand van het hoge spanningsbereik. Het lage, tot 10 Volt bedraagt 1 Mohm.

Nog een blik op de oscillatorprint. Onder nog een neonlampje om de schakeling tegen te hoge spanningen te behoeden.

Op deze foto de vijf dekken van de bereikschakelaar.

De aansluitingen van de triller-omvormer. Deze is verend opgehangen en kan voor transport vast gezet worden.

Terug naar begin.

 

 

DE REPARATIE.

Over de reparatie valt niet veel te vertellen. De elco's waren redelijk goed en de koppelcondensatoren van uitstekende kwaliteit, deze mostertkleurige exemplaren zijn gewoon goed.
Wel een tweetal weerstanden vervangen om dat ik de ijking niet helemaal voor elkaar kon krijgen. Achteraf was dat niet nodig geweest.
Het is namelijk zo dat bij het ontbreken van de kast de bromvelden op de werkplank een duidelijke invloed op de werking van de meter hebben. Na dat alles weer in de kast zat was de nul-stelling weer perfect.
Op de duur zullen de elco's wel een keer op zijn, maar dat zien we (of een ander) dan wel weer.

Samenvattend, een prachtig stukje techniek van de firma Philips!!

Terug naar begin.

 

Documentatie.

Manual van het apparaat in pdf : Gelijkspannings microvoltmeter GM2020

Folder van de meter : Gelijkspannings microvoltmeter NL oktober 1959

 

Terug naar begin.

 

 

Flag Counter