Philips Pionier Senior S-201 Bouwdoos voor een 0,5 Watt versterker

Omdat de ontvanger bouwdoosjes niet over een voedingsapparaat en versterker beschikken was de oplossing hiervoor de S-201. Dit is een versterker met één buis met twee functies, de ECF80 waarvan het triodegedeelte als LF voorversterker dient en de pentode als vermogensversterker. Aangezien deze buis niet bedoeld is om hele stadions met lawaai te vullen komt er niet zo veel vermogen uit, een half wattje. Nu is dit vermogen, mits in een goede luidspreker gestopt, voldoende om een huiskamer van een gezellig muziekje te voorzien. Veel tansistor portables met  nog minder vermogen waren al in staat om mensen te ergeren die dachten een rustig plekje op het strand of op de camping te hebben en dan naast zo'n radiobezitter te staan.

De krachtpatser. Er behoort ook nog een frontje bij, maar dat ontbreekt nog. Hoe dat met frontjes zit is me ook niet erg duidelijk. Of die voor elk model anders waren??? Hier onder de eigenschappen van de versterkereenheid:

Belangrijke eigenschappen van de Pionier Senior-versterker S-201.

Vermogen voldoende voor luidsprekerweergave op kamersterkte. Geringe vervorming van het geluid.
Grote gevoeligheid en ruim frequentiegebied.
Er is uitsluitend gebruik gemaakt van de modernste onderdelen en materialen, zoals: ruisarme, opgedampte koolweerstanden, waardoor een stabiele werking verzekerd is; keramische condensatoren in de nieuwste uitvoering; een selenium-vlakgelijkrichter; een combinatiebuis uit de "Noval '' -serie; geïmpregneerde voedingstransformator, geschikt voor wissel­spanningsnetten van 127 of 220 volt (50 hertz); universele, geïmpregneerde utgangstransformator.
De constructie is compact en de montage is toch gemakkelijk uit te voeren.
De versterker is voorzien van een frisse indicatieplaat met duidelijke opdruk. De montageplaten zijn van staal, zorgvuldig vercadmiumd en bovendien op speciale wijze tegen corrosie behandeld.
Alle benodigde gaten zijn reeds in de montageplaten aangebracht.
Er wordt gebruik gemaakt van stalen bevestigingsboutjes en moertjes.
De versterker kan worden gebruikt voor het weergeven van grammofoon­platen op kamersterkte (aangesloten op een kristal-toonopnemer), als eindversterker voor één van de Pionier Senior-afstemeenhcden S 101, S 102, S 103 of S 113 of van de Pionier Junior-toestelletjes I, II of III en als intercommunicatie-versterker, "babyphone" oid.

Aldus Philips.

Vooraanzicht. De linker knop dient voor de volumeregeling. De meest linkse transformator is voor de voeding, in het midden de buis ECF80 en rechts de uitgangstrafo die wel iets meer vermogen kan verwerken als de povere 0,5 Watt.

Een blik op de secundaire kant van de uitgangstrafo. In deze versterker wordt geen tegenkoppeling toegepast.

De achterzijde met links de entree voor de luidspreker en rechts de ingang.

De bruine draden voeren de 6,3 Volt gloeispanning, de grijze 220 Volt ingangsspanning.

Er wordt voor de gelijkrichting van de anodespanning een enkelvoudige seleencel gebruikt met een simpel afvlakfilter.

Bovenaanzicht. De bovenplaat is anders opgebouwd dan die van de ontvanger-sets. Het type uitgangstrafo is 918/03.

 

Het schema.

Constructie-tekening.

De versterker met frontplaatje.

En op deze manier worden de S101 en de S201 aan elkaar gezet

Documentatie in pdf:

Bouwboekje S-201

Verkorte bouwaanwijzing.

Stuklijst.

 

 

Flag Counter