Philips versterkerbouwdoos HF306

Het stereo tijdperk is ondertussen ook aangebroken en Philips heeft haast gemaakt met het ontwerpen van een bouwdoos die aan de nieuwe eisen voldoet. De stereo voorversterker HF306. Een versterker met alleen de voorversterker, dus er moet nog wat achter om het geluid uit de boxen te laten schallen. Ook dat heeft men listig opgelost, je zou natuurlijk twee keer de HF302 kunnen nemen, maar dat is verkooptechnisch niet zo slim en je hebt dan twee verschillende toonregelingen enz., dus er werd een eindversterker ontworpen, waaraan niets te regelen valt, hooguit aan/uitzetten. Maar je had er wel twee nodig met nog een keuze tussen de keuze van de luidsprekers.Dit is de HF303 voor aansluiting van hoogohmige  (800 Ohm) luidsprekers en de HF309 voor laagohmige ( 7 of 14 Ohm) luidsprekers.

Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt U een vergroting in een nieuw venster.

De specificaties van de twee soorten eindversterkers.

Maar eerst de HF306

De behuizing in de standaard groencombinatie. Het verschil met de eerdere bouwdozen is dat de lelijke en nauwelijks leesbare rode teksten zijn vervangen door zwarte op een zilverachtig-grijze achtergrond ipv. een lichtgroene.

Het vooraanzicht.

De knopjes en pilot-lampje, verdere uitleg overbodig, wel weer geheimzinnige teksten bij Keuze uit en - in. Die slaan dan weer op de teksten aan de achterkant.
Het lampje geeft overigens alleen aan of de versterker aan staat en niet of er in stereo gewerkt wordt, zoals bij de FM-tuner.

Jammer dat er met een viltstift van alles opgeschreven is, er waren waarschijnlijk ook voor deze versterker wel plakplaatjes aanwezig.

Het onderaanzicht van het apparaat, links de voorversterker en rechts de kathodevolgers (ECC81) en de voeding.

De bovenkant, duidelijk is de afdruk te zien van de gaatjes in de kap die er over heen komt.

De voorversterker met twee keer EF86 in blikken afscherming en twee keer ECC82 voor versterking en toonregeling.

Voor die mensen die willen kijken waar de aansluitingen precies zitten.

De kant van de voeding, ja zo'n voorversterker heeft niet zo veel stroom nodig, dus een klein trafootje.

De Philips componenten waren toch altijd van goede kwaliteit, vooral die mosterdkleurige condensatoren zijn goed, ik ben nog nooit een defecte of lekkende tegen gekomen, wel afgebroken draadjes, maar dat ligt meestal niet aan de condensator.

De volume-, laag- en hoogregeling

De balansregeling en ingangs-keuzeschakelaar.

De uitgangs-keuze en de aan/uitschakelaar.

De aansluitingen voor de Radio-tuner, Magn. dynamische PU en kristal PU. In het midden de bandrecorder aansluiting.

De ander kant met de twee uitgangen naar de eindversterkers.

Het middelste gedeelte van de achterkant, links twee ontbrompotmeters, dan de netspanning voor de eindversterkers, het netsnoer en de zekering.

Dan nog wat documentatie in pdf.

Een beschrijving van de reeks bouwdozen voor HI-FI.

De bouwbeschrijvingen van de HF306   (Afkomstig van : Archief RadioDatabase.nl, deze site is tegenwoordig niet meer aktief )

Een aflevering van de Philips Hobbyskoop.

 

Flag Counter