5 Watt versterker, een Muiderkring ontwerp.

2 Augustus 2014, radiomarkt in Hoenderloo.

Het resultaat na een totale renovatie.

Mijn voornemen niets aan te schaffen toch niet helemaal waargemaakt. Bij een handelaar stond een mooi versterkertje met een voedingstrafo van Amroh. De prijs was niet al te heftig en het chassis zag er ook wel aardig uit. Zo ongeveer als de HF-10 van Philips met een schuin bedieningspaneel. Alleen de kap ontbrak. Het geheel was grijs gelakt. Thuisgekomen het apparaat eens beter bekeken en vrijwel direkt geconstateerd dat alle WIMA-condensatoren niet meer te vertrouwen waren. Dat zijn die donkerbruine condensatoren die zo stinken als je er met de soldeerbout aankomt. De lak op het chassis was ook niet zo mooi en als je dan toch aan het vervangen gaat, doe het dan goed, dus eerst het schema uitgedokterd de opstelling van de componenten vastgelegd en nog wat meer dingen. Toen de bijl er in. Het resultaat ziet U hier onder...

De documentatie, ooit wordt dat ook nog netjes getekend.

Het chassis, de geverfde teksten gaan eraf en geheel wordt geschuurd, met grondverf behandeld en opnieuw in de lak gezet.

Dit zijn de verschillende chassisdelen.

En dit moet er allemaal weer ingezet worden, een leuke klus voor de lange winteravonden. Ik denk alleen dat hij met een week of twee wel weer in bedrijf is.

De voorkant, de Philips uitgangstrafo is vervangen door een Amroh-exemplaar. Voor de indicatieplaatjes moet ik nog op zoek naar de juiste aanduidingen, Volume, Laag en Hoog. Verder moet er nog een tekst komen met de uitleg over de schakelfuncties van de drie potmeters.

De achterkant met van links naar rechts, luidspreker aansluiting, onder 0, linksboven 8 Ohm en rechtsboven 5 Ohm. Entree met "nul-functie", Radio-ingang, PickUp-ingang en microfoon-ingang.

De rechter zijkant met AZ41 en een P120D voedingstrafo.

Links de EAF42 en voor het schotje de EF40, microfoonversterker.

De bedrading, de WIMA-condensatoren zijn allemaal vervangen door lekvrije exemplaren. Vooral de koppelcondensatoren hadden dat nodig. De ontkoppel-C's wat minder, maar die gaan over een paar jaar nog meer lekken tot ze ook moeten worden vervangen. Dus nu ook vervangen.

Blik op de drie potmeters met hun schakelaars. De linkse schakelt de netspanning, de middelste de keuze pick-up of radio en de derde schakelt de microfoon- versterker in. Oorspronkelijk werd ook de gloeidraad geschakeld, maar dat geeft weer vertrageing van het opwarnen van de buis.

Het schema:

 

Flag Counter