Op een radiobeurs van de NVHR stond dit apparaat mij aan te kijken. Op de één of andere manier had ik wat met het ding. De verkoper wist niet wat het was, een soort toongenerator dacht hij. Of een meetzender. Aan de constructie zou je bijna zeggen dat het een fabrieksapparaat was, maar ergens klopte dat ook weer niet. Er stonden mooie zwarte spoelbussen op, maar de merknaam was niet te zien. De trafo's zagen er wat de kleur betreft wel aardig "Amroh-achtig" uit. Maar de oranje kleur was wat aan de doffe kant, dus hier ook twijfels. Twee mooie rode zijkontact-buizen van het type EF9 en een AZ1 stonden op het chassis. De prijs kon ook geen probleem zijn, 10 Euro en daar kon ik ook nog een oscilloscoop bij krijgen, maar ja, ik mag niet meer met te veel spullen thuis komen...... Daar heb ik dus wel spijt van. Weer in Goor aangeland toch weer eens gekeken wat het nu was. Slopen was de enige optie aangezien aan geen van de onderdelen te zien was welk merk het was, dus snel aan het werk. Voorfront was heel slordig over het originele front gezet. Daar onder zat een met "wrinkle-lak" zwart gespoten voorplaat onder. Deze was echter door de vorige eigenaar redelijk beschadigd. Uiteindelijk alle onderdelen verwijderd en tot de conclusie gekomen dat het om een Muiderkring ontwerp ging. De spoelen waren van Amroh en de trafo's ook. 't Ja, wat te doen, de onderdelen voor iets anders gebruiken. Maar bij de zoektocht naar de Amroh spoelen kwam ik toevallig achter het feit dat dit spul uit een ontwerp van Muiderkring, Radio Bulletin kwam. En wel uit het boekje Meet-instrumenten van 1948. Dus weer zoeken op internet waar dat boekje nog te zien was. Pech, alleen in de Nationale Bibliotheek in Den Haag, waar je het alleen maar kon inzien en niet lenen. Tot ik nog werder zocht en bij een tweedehands boekenhanderltje het boekje tegen kwam. Overigens tegen een redelijk prijs en dus heel snel besteld.
Toen ik het boekje binnenkreeg kwam ik al gauw het artikel tegen en het al weggegooide chassis werd uit de afval-container gevist en schoon gemaakt. Dat ding moest weer in ere hersteld worden !!!
Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt u een vergroting in een apart venster.
Het boekje van de Muiderkring.
En zo had het apparaat er uit gezien Ja, en toen aan het werk getogen. Ik had nog niet alles weggegooid.
De spoelen zie ook "spoelmateriaal" van de Amroh-onderdelen.
Enige andere onderdelen, links boven het net-filter, de Type P54 voedingstrafo, de afstem-C, de modulatie-trafo type 3000 en twee tekst-bordjes.
Het chassis moest wel weer opgeknapt worden, hierbij heeft Ton, PA3TP de zaak uitgedeukt en alles glad geschuurd en in de grondverf gezet. Het zag er weer prima uit. Toen eerst de boven- en onderkant zwart glanzend gespoten. Prachtig, nu de voorkant. Daar moest de wrinkle-lak op. Dure spuitbus aangeschaft en volgens de regels der kunst in de lak gezet. Na het drogen zag het er niet uit, gewoon een doffe verflaag, niks wrinkle.....
Toen nog maar eens op een blank stuk RVS de zelfde methode uitgevoerd, hierbij werkte de krimplak prima. Waarschijnlijk is de hechting van de grondverf op de voorplaat te goed om het wrinkle-effect te krijgen. Dus met een afsteek mes de lagen lak en grondverf verwijderd en alles op hoogglans geschuurd. Hierna alles weer gespoten, één keer horizontale strepen, vijf minuten wachten, volgende laag vertikale strepen, weer vijf minuten en dan de laatste laag met diagonale strepen. Daarna met de föhn een eerste droging gemaakt en de zaak bij kamertemperatuur 48 uur laten rusten.
Het resultaat is tevredenstellend, kan zeker beter, maar voor deze meetzender is het mooi genoeg.
Het uiteindelijke resultaat. Met de originele onderdelen die ik gelukkig bewaard had.
De voorkant, links de aan/uit-schakelaar, daar onder een schakelaar om de modulatie uit te schakelen en daar onder het bereik>
Bereik A loopt van 100 tot 300 kHz, B : van 300 tot 950 kHz, C: van 900 tot 3000 kHz, D van
2750 tot 9000 kHz en D: van 8500 tot 30000 kHz.
In het midden de afstemschaal met vertraging en daar onder de keuze HF of LF. HF dus als meetzender en in de stand LF werkt alleen de LF-generator en kan dit signaal gebruikt worden om een LF-versterker te sturen. Rechts boven de verzwakkerknop met drie standen en daaronder de lineaire uitgangs-regelaar. Verder natuurlijk nog de uitgangs plug en het netsnoer.
De rechter zijkant met de modulatorbuis, er werd een EBC3 voor gekozen, maar met een EF9 met het schermrooster aan de anode gaat het ook prima. De AZ1 glimt nog als nieuw.
Links een dikke elco van 16 + 16 muF van het merk Novocon. Die zat er niet op, maar past wel heel goed bij het geheel. Dan een rode EF6 en de spoelbussen met de witte streep. Ik heb zu nu andersom gedraaid zodat je van achteren de tekst kunt lezen.
De achterkant.
Links de AZ1 met daarnaast het netfilter en de voedingstrafo die maar 10 mA levert bij 230 Volt.
Rechts de Novocon-elco en de EF6. Achter is het opschrift van de spoel te lezen.
De bovenkant.
Zo had het er uit moeten zien.
De onderkant.
Een wat betere blik op de componenten en de bedrading. Bijna volgens het voorbeeld uit het boekje. Der oude componenten zijn weer gebruit, behalve de frequentiebepalende condensator op de modulatie-trafo. Dat is een Philips mosterd-kleur geworden. De bedrading is niet zo mooi geworden als op de bouwtekening, maar het werkt weer.
De bouwtekening, tekenen gaat gemakkelijker dan bedraden!!!
Het schema .
Met de stuklijst natuurlijk.
Type 872.
Type 873
Type 821, het netfilter.
Nu moet de kast nog gemaakt worden, maar dat heeft niet de hoogste prioriteit.
Het artikel uit het boekje Meet-instrumenten van 1948, MK-Meetzender in pdf.