De Simplex kristal-ontvanger.

Waar een radiomarkt al niet goed voor is. Op de markt van de NVHR in Driebergen ( 17-03-2024) stond een vertegenwoordiger van het Belgische "Olens museum". Op zich niets bijzonders, maar mijn blik viel op een doos met een zeer herkenbaar plaatje op het deksel.

Door op de afbeeldingen te klikken worden ze in een nieuw venster vergroot weergegeven.

 

Om deze doos gaat het, een beetje aangetast door vocht, maar verder heel.

Inderdaad, de radio van handige Bob in 1952.  Er bovenop stond de ontvanger en vooral de frontplaat verhoogde mijn bloeddruk. Een originele!!!!
Er was wel wat aan gerenoveerd, de 402-spoel was er één van een te moderne uitvoering voor je zover van "modern" kunt spreken. Jammer genoeg bepaalde dat in de ogen van de, overigens heel aardige Belg, wel sterk de waarde van het geheel. Na wat onderhandelen ( daar ben ik niet erg sterk in) werd een prijs overeen gekomen die wel ongeveer acceptabel was.
Aangezien er toch een ander spoel op moest komen heb ik thuis gekomen gelijk het apparaat uit elkaar gehaald en met de juiste spoel, een 402N, zo'n vierkante, de zaak weer in de doos uitgestald.

Dat leverde bovenstaand plaatje op, hieronder volgt de stuklijst:

De 402N-spoel.

De kristaldetector, kristallen heb ik hier nog genoeg voor. Als het niet werkt kun je altijd nog ergens een oude germanium-diode verstoppen.

Drie echte Amroh entrees.

De 500 pF afstem-condensator.

De afstemknop.

En dan hier iets heel speciaals, je kon het toestel zonder soldeerbout in elkaar zetten. Philips heeft deze gedachte later overgenomen in de Junior Pionier-serie. Die zagen er wat anders uit, maar waren net zo als deze heel onhandig. In het boekje van Handige Bob wordt overigens ook met een soldeerbout gewerkt, zo één die je op een gasvlam moet verwarmen, zoals ik ooit deed met mijn Pupil van Maxwell. Dus deze radio ook weer met de soldeerbout in elkaar gezet.

De onderplaat van aluminium.

De voorplaat met schaal!!

En dit is het resultaat.

Het front, de beide entrees aan de rechter kant. De meest linkse is de antenne- en aarde-aansluiting. De rechtse is de uitgang voor de hoog-ohmige hoofdtelefoon.

De achterkant met de bedrading. De kleuren komen overeen met die in de bouwbeschrijving die er ook bijgeleverd was.

De rechterkant met een blik op de zogenaamde "Telefoon-condensator" van 1000 pF.

De andere kant met de ietwat gehavende afstem-condensator. Er bestaan ook uitvoeringen met de bekende "Polar" afstem-C ( lucht-C) en de nieuwere 402-spoel.Daarbij wordt waarschijnlijk als detector een OA81 of OA79 gebruikt. Misschien nog eens een model nabouwen........

Maar ja, bij het lezen van het boekje van handige Bob......

Op de afbeeldingen hierin staat een ontvanger afgebeeld die er enigszins anders uit ziet. Een oeroude lucht-afstem-C, een oeroude 402-spoel en een Westector (Engelse gelijkricht-diode, WSX-1). De onderdelen heb ik, de Westector zit onder in de High-Power-set van een WS-19 set. Maar die ga ik er niet uithalen, zelf maar iets bedenken.

Op ons wekelijkse "Knooiavondje" in Borculo ( Met enkele gelijkgezinden) een frontplaatje uitgeknipt en de sleuven voor de entrees er in gemaakt.

Het resultaat:

Met een likje verf en een stevige onderplaat van kunsstof ziet het er als boven uit.

De linkse entree is voor de hoofdtelefoon, die er naast voor de antenne en aarde. Met de schakelaar kan van de middengolf over geschakeld worden naar de "Visserijband" waar ook de 80 meter amateurband te ontvangen is. De schaal wordt nog weer weggehaald en vervangen door wat anders. Voorlopig maar even zo.

De achterkant met de mooie afstem-C en de oude 402-spoel, waarschijnlijk de eerste van Amroh. Het rode rondje is de katode-kant van de detector-diode waar nu nog een OA85 verstopt is.

Een blik op de afstem-condensator, een kunstwerkje!

 Het Amroh-logo is duidelijk te zien op de spoel.

De andere kant met het opschrift "Mu-Core Tweekringer".

Op deze afbeelding is de "nep"-Westector te zien. De Facon 1000pF condensator is wel echt en werkt nog prima. Alles netjes bedraad met blank draad.

De beide toestelletjes naast elkaar.  Natuurlijk komt de vraag dan, "Werkt dat ook???", het antwoord is een volmondig "JA". De uitvoering met de nep-detector-diode werkt als vanzelfsprekend, ondanks de oude onderdelen. Maar die met dat met "Cats-Whisker" was nog maar de vraag, maar met enig geroer met de instelling kwam een plaatselijke piraat hard binnen in uiterst goede kwaliteit. Ontzettend leuk zo iets weer in elkaar te prutsen, een aanrader voor mensen met sterke nostalgische gevoelens.....
Op kristal-ontvanger-gebied is er ontzettend veel te vinden op internet!!

Dan nog enige documentatie:

Reclame van de Simplex.

Bladzijde 1 van de bouwbeschrijving.

Bladzijde 2 van de bouwbeschrijving.

Technische documentatie van de 402-N spoel in pdf.

 

Dan nog een link naar de website van Ronald Dekker, hier staat ook het volledige boekje van Radio Bob in, zelfs zo dat je er zo een kopie van kunt maken.
Verder is hier heel veel informatie te vinden over de Simplex.


Flag Counter