Muiderkring, Pin-Up Super RATIO-II

Zoals de firma Maxwell enorme bouwontwerpen van radio's ed. publiceerde, deed De Muiderkring dat ook. Wie het eerst was is niet duidelijk, misschien hadden ze het wel weer afgekeken van de Amerikanen die vaak het voorbeeld waren op dit gebied. Dit exemplaar van De Muiderkring kwam ik ergens tegen en vond het zonde het te laten liggen. Dus als u de RATIO-II wilt nabouwen, hier komt de beschrijving.

De kop van de beschrijving.

Een foto van de radio, de kwaliteit is niet echt optimaal, ik heb niet wat beters.

Een korte beschrijving van het schema.

Het schema van de super.

De schemasleutel.

Het aantal onderdelen valt erg mee.

En zo moeten de gaatjes in het chassis gemaakt worden.

Nog wat aanwijzingen voor de fabricage van het chassis.

Bovenaanzicht. Hier is te zien dat een chassis gebruikt is met grotere gaten voor de buisvoeten, waarschijnlijk ECH4, EF9 enz. De hier getoonde zijn moderner en kleiner.

De onderkant, dat ziet er strak uit. Probeer het maar eens na te doen, in elk geval lukt het mij nooit. Meestal werkt het dan niet en ga je wijzigen en zodoende de zaak weer ontsieren. Dat gebeurt tenminste altijd bij mij, waarschijnlijk onkunde.

Het afregelen van de radio waarbij nog gekozen kan worden uit de spoelset 148 of de 736. En als dan alles goed gegaan is heeft men een ontvanger met onderstaande prestaties.

Hier boven wat meetwaarden van deze pin-up-super. Over welke beperking het gaat is niet helemaal duidelijk.

En ja, een ontvanger zonder afstemoog is natuurlijk niet compleet, net als de S-meter in een amateur-ontvanger die ook overal te pas en te onpas werd gemonteerd, om daarbij de mooiste frontplaten van mooie apparatuur te ontsieren.

Vroeger hadden we ook nog de "Visserijband", de band voor de communicatie tussen schippers onderling en met de wal, Scheveningen radio. Dit station verbond de zeevarende dan door per telefoon naar de gewenste persoon. Daar kon je dan met rode oortjes luisteren naar alle verhalen die de zeelui te vertellen hadden aan het thuisfront. Dat was soms best wel pikant......

Hierbij dan ook een waarschuwing voor de te verwachten resultaten op de "VG-band"

Een goede geluidsweergave wordt natuurlijk geleverd door een "Peerless" luidspreker.

Het wachten is nu op een echt exemplaar van deze super, je komt ze nergens meer tegen. Maar nooit de moed opgeven.....................................

Voor de liefhebbers, de artikelen over deze ontvanger uit Radio-bulletin jaargang 1951 nr.2 en nr.5, samengevoegd in deze pdf.

Flag Counter