Morse Sounder

Enige tijd geleden hebben mijn vrouw en ik een bezoek gebracht aan het Aviodrome in Lelystad. Omdat het herfstvakantie was hadden we de kinderen van mijn nicht mee. Dat is een tweeling van ongeveer acht jaar. Ik dacht ze wel te kunnen interesseren voor de geschiedenis en de techniek van vliegtuigen. Mijn achternichtje vond het allemaal wel interessant, terwijl mijn achterneefje niet echt in die oude prut geïnteresseerd was. De radiokamer van het oude Schiphol stationsgebouw was echter een hoogtepunt voor de kinderen. Ze moesten hun naam in morse seinen en de dienstdoende radioman moest dan zeggen hoe ze heetten. Dat vonden ze prachtig, ook de opdracht voor thuis een papier met daar op morsetekens te decoderen was een topper. Ze hebben het er nog over.
Nu had ik bij het Aviodrome gezien dat men ook morsesoundertjes had en nog wel van de Veron, zoals mij medegedeeld werd. Op de "Dag van de Radioamateur" 2012 in Apeldoorn overal gevraagd waar die verkrijgbaar zijn. Niemand die het wist. Dus met het beeld in mijn hoofd een sounder zelf gemaakt. ( Na-apen heet zoiets). Maar ja je moet wat.

Hier onder de resultaten van deze onderneming:

sounder

Dit is hem geworden.

twee sounders

Ik heb gelijk maar twee stuks vervaardigd. Ze worden binnenkort aan de tweeling overhandigd.

bovenkant

Zo ziet het exemplaar er bij het Aviodrome ook ongeveer uit. Onder de dikke zwarte punt, net onder de batterij, zit de pieper.

Overigens, een ex-radio-officier maakte mij er op attent dat het SOS-signaal niet uit de letters S, O en S bestaat, maar dat het één woord is met driepunten, drie strepen en drie punten aan elkaar.
Waarschijnlijk zullen mijn noodsignalen ook wel hun uitwerking hebben gehad, maar het was in elk geval niet juist. ( Bedankt Henk Vissers)

instelling

In tegenstelling tot de Veron sounder is hier de contact-afstand simpel in te stellen. De veerkracht wordt door de alluminium strip bepaald.

batterij en draaipunt

Het uiteinde van de strip is op een plexiglas blokje gemonteerd. De batterij wordt met een klemmetje vastgezet.

onderkant

Aangezien ik piepertjes had voor 5 volt en ik met een 9 volts batterij werk, heb ik een weerstand van 180 Ohm in serie geschakeld. Gaat prima.

En wat vind ik achteraf op internet bij het zoeken naar "sounder veron" ???? Inderdaad ....... (De link werkt niet meer, dus maar weggehaald)

Wat tref je daar aan, de foto van het apparaat. En je ziet dat het een product is van de afdeling Twente van de Veron en dat wist ik nu weer net niet.

De foto van de Twentse sounder.

Ik hoop dat de ouders van mijn achter-neef en -nicht dit allemaal overleven, de sounders maken een geweldig hard geluid en je kunt er zeker een kilometer draadloos mee overbruggen, zoveel lawaai maken ze wel. Of dit bevorderlijk is voor de nu nog goede familiebanden .....

 

Flag Counter