In 1955 werden door Philips ( Elonco, een onderafdeling van Philips in den Haag) bouwdozen op de markt gebracht. Eén ervan was de laag-frequent balansversterker HF-10 .
In die tijd was 10 watt een redelijk vermogen. Toen ik in 1960, op 14-jarige leeftijd op dansles zat, was dit de versterker waar mee de dansmuziek werd versterkt. Een viertal luidsprekers in de hoeken van de danszaal zorgden voor een uitstekende verdeling van het geluid. De dansleraar gebruikte ook de microfoon via deze versterker. Ik neem aan dat het een uitbreiding van de HF-10 betrof. De gaten voor een extra buis, potmeter en ingang zijn in mijn exemplaar al aanwezig. Het verbaast me wel dat in die tijd 10 watt genoeg was om een redelijk grote zaal van geluid te voorzien. Tegenwoordig zijn er toch wel wat meer wattjes nodig om een luidspreker-conus in beweging te krijgen. Misschien was toen, het toch al lage rendement van een luidspreker, wat hoger dan dat van de huidige boxen.
De oorspronkelijke versterker, had alleen een pick-up ingang en was goed voor een uitgangs-vermogen van 10 Watt.
Hierboven een afbeelding van de advertentie uit een Electron, October 1955. Het pakket was in tweeën gesplitst, waarschijnlijk om de financiele last wat te spreiden.
De HF10 met toegevoegde microfoon-versterker. De frontplaat is nu ook voorzien van een schaal voor de
volumeregeling van de microfoon.
Vooraanzicht van dit mooie Philips product.
De achterkant is vrij sober gehouden.
De twee linkse entrees zijn de luidsprekeruitgangen, voor 7 en 5 Ohm. Dan de microfoonplug en rechts daarvan de toonopnemer-ingang.
Vooraanzicht van de versterker, zonder kast en zonder microfoon-voorversterker.
Een vooraanzicht met tweede EF86.
De bovenzijde. De achterste twee buizen zijn EL84's. Midden onder een ECC83, als fasedraaier en versterker. Iets links van de ECC83, een EF86 als voorversterker. De gelijkrichter aan de rechterzijde is een EZ81.
Upgrade van de HF10
De achterkant zonder dak.
De onderkant ziet er, ondanks de leeftijd ( in 2012 57 jaar ), nog zeer goed uit en aan de componenten mankeert nog helemaal niets. Zelfs de teerpotten zijn nog scheurvrij. De volume-regelaar deed het na een behandeling met contactspray weer voortreffelijk............(Foei toch). Er kwam echter niet veel geluid uit, als dat 10 Watt is.
Te vroeg gejuigd, de teerknollen waren een paar jaar later wel gebarsten, dus alle condensatoren van dit type werden vervangen.
En versterken deed hij ook al niet. Tijd voor veel overpijnzingen en sloop van alle componenten onder in het buikje van de versterker. Hierna de C's en R's weer op een strakke wijze gemonteerd en de bedrading gecontroleerd. Er zaten nog wat kleine foutjes in, ik vraag me dan ook af hoe deze versterker ooit goed gewerkt heeft.
De spanningen klopten niet helemaal, door het toevoegen van de tweede EF86 was de stroom door het laatste afvlakfilter ook wat groter. De weerstand van 47 k vervangen door 22 kOhm en zie daar, het klopte weer ongeveer met de opgegeven waarden. Ook geen last van "motorboten", dus alles goed.
Links de microfoon-voorversterker, de roosterlekweerstand en de koppel-C zijn in aluminiumfolie gewikkeld om storingen te voorkomen.
De linkse potmeter is ook vervangen, het gebruik van contactspray, enige jaren geleden, had het één en ander opgelost. Er zat een dikke, vieze vetlaag bij de potmeter.
Het binnenwerk waarschijnlijk opgelost. Dus moraal van het verhaal: "Contact-spray is een korte-termijn oplossing en dodelijk voor potmeters".!!!
Het afvlakfilter, met de groene, gewijzigde weerstand. ( Van 47 k naar 22 k)
Hierboven nog een gezicht op de buizen en de elco's. De EZ81 ziet er wat gehavend uit, deze buis door een nieuw exemplaar vervangen.
Een blik op de microfoon-voorversterker, verend opgehangen op een sub-chassis ( groot woord voor extra aluminiumplaatje). Geheel volgens Philips-
aanwijzingen gebouwd. Met dank aan Anton van den Oever , die mij, na een noodkreet op het "Nederlands Forum over Oude Radio's", de originele uitbreiding van de HF10 stuurde.
Het schema, klik op het schema voor een vergroting. In de bijbehorende stuklijst staat een waarde van 180 kOhm voor R27, dit moet eigenlijk 47 kOhm zijn, echter na toevoeging van de extra EF86 is 22 kOhm beter.
En tenslotte de stuklijst, klik voor vergroting.
Een pdf van de "Handleiding kwaliteitsversterker" van de Nederlandse Vereniging v. Historie v/d Radio.
En wilt U een nog mooier schema, kijk dan eens op de site van Gerard Jongbloed. Op deze site, onder het kopje "Schema's" vindt U het schema van de HF10.
.