De Personal Role Radio (PRR) H4855

Hoewel deze transceiver eigenlijk niet op deze website behoort te staan, halfgeleiders, IC's, complete processors en SMD-techniek, wil ik hem toch laten zien.
Je beseft dan ook dat het vroeger echt behelpen was met de communicatie-middelen die toen ter beschikking stonden, zoals de BC-611, WS-18, WS88 of BC-1000 en nog een groot aantal meer van dit soort apparaten .

Dus, vooruit dan maar,

De H4855 Personal Role Radio (PRR) is een kleine UHF-zender-ontvanger in eerste instantie bedoeld voor de Britse strijdkrachten. Hij wordt gebruikt door het Britse leger, de Royal Marines, de Royal Navy en het Royal Air Force Regiment. De radio heeft een bereik van 500 meter, weegt 1,5 kilogram, heeft 256 verschillende radiokanalen en een batterijduur van 20 uur bij continu gebruik. Hiermee kunnen gebruikers over korte afstanden communiceren, zelfs door dikke muren van gebouwen heen.

De gehele combinatie met de hoofdgarnituur.

Een afbeelding van dit apparaat. Dit is dus een uit de eerste producties door Marconi Selenia.


De PRR werd aan elk lid van een infanteriesectie van acht man uitgereikt. Oorspronkelijk ontworpen door Davies industrial Communications, de fabrikant van hoofdtelefoons, die het prototype eind 1999 naar Marconi bracht. De radio werd vervaardigd door Marconi-Selenia Communications (toen Selenia Communications, Selex ES tot 2015, nu Leonardo, de nieuwe naam Finmeccanica sinds 2016).
De PRR maakte oorspronkelijk deel uit van het bredere Bowman-radioproject, maar werd in oktober 1999 afgestoten om wille van een snellere implementatie, en de eerste exemplaren van 45.000 units werden begin 2002 formeel in gebruik genomen. PRR, opererend in de 2,4 GHz-band, heeft geen stem-encryptie en werkte niet met de rest van het Bowman-netwerk, maar werd alom geprezen omdat het een revolutie teweeg heeft gebracht in de communicatie tussen teams en de tactieken van kleine eenheden.

Op deze foto de PTT-schakelaar in de bovenste uitsparing, het schijnt dat er ook versies bestaan met een tweede PTT-knop in de onderste uitsparing.

Het toestel barst van de streepjes-codes en verder het type: H4855

De bovenkant , links de LEMO-connector ( Duur Zwitsers merk) , dan de volumeregelaar met aan/uit-positie (0), vervolgens de kanalen-kiezer (16 pos) en de antenneaansluiting.

Wanneer je het toestel inschakelt hoor je beebjes in de hoofdtelefoon, elke handeling, dus volume-instellingswijziging of kanaal-keuze geeft een beepje. Wanneer het toestel uitgeschakeld wordt volgen er vijf kort beepjes.

De twee streepjes net onder de twee knoppen zijn de instel-markeringen.

Nogmaals de Lemo-conector voor de aansluiting van de hoofd-telefoon/microfoon.

De antenne connector, zo'n miniatuur coax-aansluiting.

Het gedeelte met de PTT-schakelaar kan verwijderd worden, hierdoor worden de twaalf aansluitingen zichtbaar. De aansluiting van de headset zit hier op de zijkant.

De kant van de radio.

Naast de aansluitingen bevindt zich een 16 standen-schakelaar.
Hiermee is er de mogelijkheid om ter plekke opnieuw een set van 16 kanalen te configureren op de keuzeknop en vijftien andere groepen van zestien beschikbaar te hebben met een eenvoudig hulpmiddel. De radio werkt op een gespreid spectrum en heeft een goed beveiligingsniveau, omdat hij is ontworpen met LPI (lage waarschijnlijkheid van onderschepping).

De verende kontakten.

De plug van de Lemo-connector.

De aansluitingen van de LEMO-plug die zich in het deel met de PTT-schakelaar bevindt.

De deksel kan er met enige moeite afgehaald worden, gelukkig had iemand dat al voor mij gedaan. Er komt dan een HF-dicht blikken doosje tevoorschijn waar zich het grootste deel van de electronica zich bevindt. De teksten op het blikje zijn uitgewist, misschien dat er toch iets op stond dat nog niet vrijgegeven was voor het grote publiek....

De beide regelaars. (schakelaars)

Aan deze connector bevinden zich alle verbindingen van de radio met alle in de behuizing geplaatste bronnen, dus ook de batterijen , de bediening en de het PTT-gedeelte. Alleen de antenne heeft een directe aansluiting naar de radio.

Twee, zeer goed verkrijgbare 1,5 batterijen die hier in geplaatst worden. Er hoort nog een klepje bij, maar dat zat er hier niet bij.(Nu wel)

De onderste print in het doosje.

 

De bovenkant van de RF-print.

De onderkant van deze RF-print.

De bovenkant van de digitale-print met de connector naar alle in/output-componenten.

De onderkant van de print met de digitale techniek die op de RF-print wordt geprikt met de linkse connector.

Op deze foto de aanwijzing hoe je digitale print er uit moet slopen.

Dankzij een ingebouwde ontvanger kan de radio op afstand worden bediend via een gecodeerde Press To Talk-schakelaar op korte afstand, waarbij de schakelaar op een wapen of handgreep van een militair voertuig wordt gemonteerd. De schakelcode kan ter plaatse worden gewijzigd en de radio kan worden geconfigureerd om met maximaal 4 verschillende schakelaars te werken (handig voor soldaten die vervoer delen, zoals motorfietsen waarbij de PTT-schakelaar op het stuur kan worden gemonteerd). Het aan de zijkant gemonteerde schakelpakket wordt geleverd met een enkele PTT-schakelaar voor algemeen gebruik en een dubbel schakelpakket en een hulpkabel en connector om een ​​tweede "Bowman" -radio te bedienen vanaf de headset van dezelfde gebruiker. Er zijn meerdere beveiligingsschakelaars en blokkeringen aangebracht om de heruitzending van veilige Bowman-signalen via het persoonlijke netwerk te voorkomen. De schakeleenheid is vastgezet met een enkele schroef, waarbij de sleufkop breed genoeg is om met het gereedschap van het standaard schroevendraaiergereedschap dat bij het SA80-geweer wordt geleverd, de schroef los te kunnen maken. Door het schakelaarsamenstel te verwijderen, krijgt u ook toegang tot de keuzeschakelaar met 16 groepen, waardoor de radio opnieuw kan worden geconfigureerd in een andere groep kanalen.

Dit is de draadloze remote-bedienings-unit

 

En dit zijn de onderdelen die zich in die unit bevinden.

De voeding van de remote-unit.


De PRR wordt gebruikt met een speciale headset; er is geen ingebouwde luidspreker of microfoon in de radio inbegrepen. Het ontwerp van de headset is een geventileerde plaat met een waterdicht oorstuk, gemonteerd op een frame. Het ontwerp is zodanig dat normale gesprekken en omgevingsgeluiden niet voor de gebruiker worden geblokkeerd, een zacht oorkussentje rust tegen de gebruiker en een open mesh-hoofdband met riemen houdt deze vast. Dankzij het ontwerp kan de headset gedurende lange tijd met zeer weinig druk op de riem worden gedragen, in tegenstelling tot kleine "Star Wars"-headsets die een strakke riem nodig hebben om ze op hun plaats te houden. Het comfortniveau stond hoog op de lijst voor het ontwerp. De plaat heeft een vlak buitenoppervlak en kan worden gebruikt met een standaard gehoorbeschermer van het type oorkap erover. Deze vereiste geldt voor training en gebruik van afstandsoefeningen wanneer deze niet in gevecht zijn. De microfoon is van het type ruisonderdrukkende electret en is gehuisvest in een zwarte, met glas versterkte nylon behuizing, gemaakt van een soort nylon dat zal kristalliseren bij flitstemperaturen, waardoor de microfoon een goede overlevingskans heeft. De gebruiker waarschijnlijk niet....

De headset.

Nogmaals een blik op de headset, maar nu op een hoofd. Wanneer de elastieken wat uitgereket zijn is het een crime het geheel op je hoofd te schuiven, vooral brildragers moeten er redelijk mee worstelen.

Zo moet het ongeveer zitten.......

De oorschelp met serienummer en Nato-stocknummer.

De electret-microfoon die overigens prima werkt.

In dit blokje worden de aansluitingen van de hoofdtelefoon en microfoon samengevoegd  en met een snoer naar de LEMO-plug geleid.

De hele set kan in dit tasje worden opgeborgen. Deze kan met een riem aan je schouder worden gedragen of,

Met riempjes aan je koppel bevestigd.

Wilt u meer weten over deze set, het Crypto-museum heeft een pagina gewijd aan dit kleine kunstwerkje.

Zie : H4855-Crypto-museum.

 

Flag Counter